Suvremena neurokirurgija nezamisliva bez pomoći umjetne inteligencije i robotike

09.06.2022.

07:01

Autor: Zdrav život/Matej Crnogaća/HRT

Operacija

Operacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U povodu Svjetskog dana oboljelih od tumora na mozgu, 8. lipnja, provjerili smo kako stojimo u neurokirurškom liječenju. Metoda je to izbora u kojemu tehnološki iskorak pomiče granice u terapijskom protokolu. Hrvatska je pri samom svjetskom vrhu neurokirurgije, a potvrda izvrsnosti je domaćinstvo velikog kongresa koji se uskoro održava u Zadru.

Na sreću, tumori središnjeg živčanog sustava i mozga nisu česta patologija. No te su kliničke slike dijagnostički i terapijski iznimno zahtjevne.

- To znači da se moraju na vrijeme vidjeti gdje je smješten tumor, o kakvom se tumoru radi, da li je došlo do rasapa tumora i onda da se priredi strategija liječenja u koju svakako ulazi neurokirurško liječenje. Znači sve studije u svijetu, velike, su pokazale da tumori na mozgu što se tiče neurokirurgije najbolje je napraviti kompletnu resekciju, znači kompletno izvaditi koliko god se može tumor van, govori Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava.

Nakon operativnog zahvata uobičajeno se provode terapijske mjere zračenja, radioterapije i kemoterapije. Osim primarnih tumora, česta klinička slika u neurokirurgiji jesu sekundarne lezije, odnosno metastaze.

- Metastaze na mozgu su jedna od najčešćih tumora u intrakranijskom pro, u unutarlubanjskom prostoru, da tako kažem. Ono što je malo čudesno i tome se čak iznenade i studenti kad uče, skoro pedeset posto metastaza na mozgu nema otkriven primarni proces. Znači kad dođe pacijent s tumorom, metastazom na mozgu, sekundarnim procesom znači presadnicom je l' da, mi ne znamo odakle je presadnica došla u preko pedeset posto slučajeva, kaže Chudy.

U terapijskom smislu nema razlike između primarnog tumora i metastaze. Cilj je kirurški odstraniti što je moguće više tumorskog tkiva. Za manje se lezije može koristiti i takozvani gama nož.

- U smislu da je sada došao i novi uređaj "gama nož" koji poboljšava mogućnost liječenja presadnica, a da se uopće ne trebaju operirati. I to je jedno fantastično rješenje za pacijente koji imaju presadnice na mozgu, pa i one koji imaju puno, puno presadnica na mozgu, mogu se vrlo uspješno liječiti i pacijenti su jako zadovoljni s time. Ako je presadnica velika, ako je presadnica dostupna operativnom zahvatu, onda ide na operaciju, kaže Chudy.

Suvremena neurokirurgija nezamisliva je bez pomoći umjetne inteligencije i robotike. Odnedavno je u funkciji i druga generacija robota RONA, koja u odnosu na prethodnu ima niz poboljšanja.

- To je poboljšanje sučelja, poboljšanje dizajna, poboljšanje dizajna u smislu da robot bude takve konstrukcije da manje smeta u operacijskoj dvorani, da se manje gura u operacijskoj dvorani. Nije isto ako ti je asistent da kažem punašan, ovaj asistent ili ja operater, i ako je netko mršav. Tako je nešto primijenjeno slično na Roni, je l' da. Ovako izgleda smiješno, ali on je kao dio tima u operacijskoj dvorani i zauzima prostor. Druga velika poboljšanje je takozvana platforma za prijenos jer Rona nije lak robot, ona je težak robot i ta platforma nam je omogućavala da ide iz jedne sale u drugu salu, na poziv preko aplikacije na mobitelu i ono što bi željeli razviti, a to je zapravo je to već razvijeno, a to je samostalno bušenje. To bi bilo po prvi put u svijetu da se robotu dozvoli da sam radi relativno invazivni, invazivnu proceduru, govori Chudy.

O ovim, ali i mnogim drugim novostima u neurokirurgiji bit će riječi na skorašnjem svjetskom kongresu. Profesor Chudy ekskluzivno nam je najavio gostovanje profesora Tomislava Milekovića iz Švicarske, koji sa svojim timom sudjeluje u možda najvećem pothvatu suvremene medicine.

- Kao fizičar radi u jednom velikom timu, što je hit u svijetu danas, svi pišu o tome, to uspijevaju kod paraplegičara koji su nažalost dobili ozljedu kralježnice, ne mogu hodati, ne mogu kontrolirati niti mokrenje i stolicu, i naprave kod njih takozvano neurostimulacijsko premošćenje, kaže pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava.

Svjedoci smo da neke do sada nezamislive stvari polako postaju moguće. Svi se nadamo da će upravo neurokirurzi biti ti koji će uskoro moći podignuti ljude iz invalidskih kolica.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!