Sva lica autoimune bolesti

29.11.2022.

14:09

Autor: dr.Beck/V.K./HRT

Dr. Beck: Lupus

Dr. Beck: Lupus

Foto: Dr. Beck / HRT

Lupus je autoimuna bolest u kojoj organizam proizvodi protutijela na vlastite dijelove stanica te izaziva oticanja, bol, oštećenja tkiva, upale, a može se manifestirati sistemski zahvaćajući više organskih sustava i/ ili na koži. Postaviti dijagnozu lupusa nije jednostavno jer su simptomi i znakovi bolesti brojni i mogu se poklapati s drugim autoimunim bolestima. Za sada je poznato da lupus češće pogađa žene, javlja se u svim dobnim skupinama, ali najčešće se dijagnosticira u dobi od 15 do 45 godina. Sva lica bolesti koju još nazivaju i velikim imitatorom otkrili smo u novoj epizodi HRT-ove emisije "Dr. Beck".

Lupus često zahvaća zglobove, ali najvažnija je hijerarhija. Glavno je da čovjek ne umre, a od upale zglobova se ne umire, samo se pati rekla je imunologinja Dubravka Bosnić.

- Sistemski lupus ima artritis bez destrukcije zglobnih površina. To znači natečeno meko tkivo. Potkožje, vezivo, nekada eksudacija u samom zglobu, ali kada se bolest smiruje, da se terapija i to se sve povlači te čovjek nije invalidan, dodala je.

Naglašava kako reumatoidni i urički artritis prave destrukciju zglobne hrskavice i zamjenjuju se s manje vrijednim tkivom i tako se postaje invalid.

- To znači da kada sistemski lupus ima muzičar, onda ako svira klavir će sve biti u redu, a ako pijanista dobije reumatoidni artritis, onda mora prekinuti svoju karijeru jer više neće moći gibati prstima, rekla je Bosnić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!