Sve više bolesti povezanih s dugotrajnim sjedenjem

12.02.2023.

07:00

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/IMS/A.V./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Tijekom pandemije bolnički je sustav bio pod velikim opterećenjem, dok se nije uspostavila naša najveća COVID bolnica KB Dubrava. U nju su se dovozili pacijenti s najtežim simptomima. Danas se bolnica vratila svojem primarnom poslu. Ima vrhunske timove liječnika u različitim područjima medicine. Uz ostalo, ističe se svojim multidisciplinarnim timom koji se bavi i bolestima modernog doba koje nastaju kao posljedica nedovoljnog kretanja.

Na Zavodu za ortopediju i traumatologiju od ranog jutra dogovori i pripreme operacija. Zbog modernog načina života koji sa sobom nosi i nedostatak kretanja, bol u leđima jedan je od najčešćih razloga za posjet liječniku. 


- 5% od svih tih ljudi koji imaju takve probleme u leđima na kraju završe na operacijskom liječenju, znači ipak jedan manji dio. Moguće je da kod nekoga što zbog genetskog nasljeđa, što zbog faktora okoliša, gdje nije samo sjedenje upitno nego i nekakvi teški fizički poslovi, mogu dovesti do progresije tih degenerativnih oštećenja. Ponekad se simptomi tako preklapaju i nije lako otkriti je li uzrok bolna leđa ili bolan kuk, rekao je prim. dr. sc. Darko Perković, dr. med. spinalni kirurg, Zavod za ortopediju i traumatologiju KB-a Dubrava. 


Nedovoljno kretanje utječe i na zglobove. Degenerativne promjene na zglobovima nekad su se javljale u 60-im i 70-im godinama života, danas su moguće već oko 40. I ne samo da se posljedice pojavljuju ranije nego ih je i više. 


- To su nekakve promjene koje se događaju u zglobovima u smislu trošenja hrskavice, propadanja samog zgloba, degeneracije što zovemo onda i artrozom. Recimo za EU, podatak s kojim raspolažemo je da 1/4 stanovništva na godišnjoj razini ima potrebe za nekom vrstom intervencije, kazao je doc. dr. sc. Damir Hudetz, dr. med. specijalist ortopedije, pročelnik Zavoda za traumatologiju i ortopediju KB-a Dubrava. 


Tijekom pandemije fizikalna terapija je, uz ostalo, bila ključna za oporavak pacijenata. To je stručnjacima u KB-u Dubrava pokazalo koliko su važni suradnja i multidisciplinarni pristup.


- Kako su se u funkciju vraćale stare djelatnosti odnosno naše razne djelatnosti u kliničkoj bolnici tako je i počeo veći priljev bolesnika sa svakodnevnim problemima koji su posljedica sjedilačkog načina života i naravno da se taj jedan trend, jedna suradnja nastavila, rekao je prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med. ravnatelj KB Dubrava. 


Osim liječenja kralježnice i velikih zglobova, KB Dubrava ističe se i po specifičnim tehnikama masaže fascije te po liječenju šake.


- Ono što smo razvili u našem zavodu je zapravo jedan multidisciplinarni tim u rehabilitaciji, osim ovih degenerativnih bolesti u rehabilitaciji šake. Počeli smo s osteoartritisom, dakle degenerativnim promjenama šake, a završili smo zapravo u praćenju traume i kirurškog liječenja šake koji zapravo uključuju jedan cijeli tim naših stručnjaka različitih profila, objasnila je doc. prim. dr. sc. Dubravka Bobek, dr. med., pročelnica Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu s reumatologijom KB-a Dubrava. 


Najjednostavniji recept da ne završite u njihovim rukama je, ponavljaju, kretanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!