Što napraviti kako bismo smanjili količinu otpada od hrane?

02.12.2022.

10:22

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Reciklirana hrana

Reciklirana hrana

Foto: HTV / HRT

Ususret blagdanima koji su pred nama trebali bi razmisliti o prekomjernoj potrošnji hrane te otpadu koji ćemo proizvesti. To je važno za hotele i ostale ugostiteljske objekte, ali i za građane koji trebaju planirati kupovinu namirnica, njihovu pripremu i kasnije prenamjenu, a sve da bi se smanjilo bacanje hrane.


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja proveo pilot projekt „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste ". Projekt je usmjeren na smanjenje količine biootpada u hotelima te uvođenje pravilnog odvojenog prikupljanja i zbrinjavanja otpada koji nastaje u hotelima. Pokrenut je 2021. godine u dva hrvatska hotela u Osijeku i Puli.


Smanjena količina otpada od hrane za 20 posto


- Prema europskoj metodologiji mjerili smo količine bačene hrane i to smo bilježili te utvrdili koje kategorije hrane se najviše bacaju u hotelima. Prema tome smo u suradnji s hotelima i pomoću tih "soft" mjera uspjeli smo smanjiti količine otpada od hrane za gotovo 20 posto, za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekla je Vesna Cetin Krnjević, Fond za zaštitu okoliša.


Ograničavajući faktor bilo je uvesti nešto novo u već opterećen sustav redovnog poslovanja hotela. 


-  Uz svoje redovno poslovanje dosta je bilo teško mjeriti te količine otpada, razvrstavati to u 10 kategorija da bi se vagalo, mjerilo. No, to je i njima bio jedan dobar poticaj kako bi utvrdili što najviše bacaju i kako bi tu kategoriju hrane koju najviše bacaju smanjili bacanje te hrane.


Možemo puno toga promijeniti u okviru naših prehrambenih navika, ali navike je teško mijenjati pa je fokus važno staviti na mlađe generacije. 


Trećinu svog prihoda bacamo 


- Možemo djelovati na razne načine jedan od načina je da stvarno pametno kupujemo. Ja znam da danas ljudi jako brzo žive i da često zbog toga radimo neke nepromišljene stvari, ali ako povežete segment bacanja hrane sa segmentom koliko ste novaca zapravo bacili iz kućnog budžeta pa ako ispadne da trećinu svog prihoda bacite kroz bacanje hrane onda možda u tom smislu možemo potaknuti promjenu navika, kazala je izv. prof. dr. sc. Sanja Kalambura, Veleučlište Velika Gorica.


Što je kultura održive gastronomije?


- To je postizanje održivog razvoja s ciljem da se prema hrani odnosimo s poštovanjem i da u jednom segmentu razmišljate o hrani kao nečemu gdje smo upotrijebili neke druge prirodne resurse. Za pripremu hrane treba i energija, treba voda, za proizvodnju hrane isto tako. Kultura održive gastronomije ide u kontekstu održivih restorana, hotela koji su sve popularniji, istaknula je Kalambura. 


Procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje baci 400 tisuća tona otpada od hrane, a najveći dio toga je otpad voća i povrća, dok je u svijetu onaj od kruha.


- Istraživanje je pokazalo da se najviše baca voća i povrća u odnosu na europska istraživanja koja pokazuju da se najviše baca hrana bogata ugljikohidratima, to je više krumpir i proizvodi od krumpira u Europi. A kod nas više voće, povrće pa tek onda idu krumpir i meso dok je recimo kod njih na samom začelju, rekla je Cetin Krnjević. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!