13:02 / 28.01.2019.

Autor: D.M./HRT

U Hrvatskoj se prvi put obilježava Dan crvenih haljina

-

-

Foto: - / -

Prvi put u Hrvatskoj obilježava se Dan crvenih haljina, kojim se upozorava na specifičnosti moždanog udara u žena.
Prvi put u Hrvatskoj obilježava se Dan crvenih haljina, kojim se upozorava na specifičnosti moždanog udara u žena. U Zagrebu se gotovo cijeli dan održava javnozdravstvena akcija, a Dan crvenih haljina obilježava se i u Osijeku.

Moždani udar u žena tema je o kojoj se malo priča i o kojoj se malo zna. Žene koje su doživjele moždani udar biti će zapostavljene u istraživanjima o toj bolesti, a moždani udar kada ga doživi žena teže se i kasnije prepoznaje i liječi. Svake će godine dvostruko više žena umrijeti od moždanog udara nego od raka dojke, a broj oboljelih žena od ove opake bolesti će se višestruko uvećavati.

Ti su razlozi naveli četiri žene da pokušaju upozoriti ali i educirati javnost o značaju moždanog udara u ovoj populaciji, a u tom su im nastojanju nesebično pomogle same žene koje su doživjele moždani udar i deset plemenitih hrvatskih dizajnera. Te žene su: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković i Vesna Matijević i logopetkinja Dinah Vodanović.

U osječkoj Medicinskoj školi održala se stručna tribina na kojoj se govorilo o teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populaciji te vrlo čestom zanemarivanju simptoma te bolesti. - Svi znamo simptome moždanoga udara najčešće oduzetost polovine lica ili tijela ruke ili noge smetnje vida govora nestabnilnost hoda međutim kod žena se češće javljaju nespecifični simptomi kao mučnina povraćanje glavobolja vrtoglavica opći umor slabost često promjene ponašanja pospanost, upozorava Mirjana Čubra, neurologinja iz udruge 'Cerebro Osijek'.Više o akciji i o moždanom udaru govorile su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i  prim.dr.sc. Vesna Matijević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!