U KBC-u Sestre milosrdnice izveden zahvat endovaskularne kreacije dijalizne fistule

21.09.2022.

17:56

Autor: M.M./HRT/Hina

U KBC-u Sestre Milosrdnice izveden zahvat endovaskularne kreacije dijalizne fistule

U KBC-u Sestre Milosrdnice izveden zahvat endovaskularne kreacije dijalizne fistule

Foto: KBC Sestre Milosrdnice / -

U zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice prvi put u Hrvatskoj izveden je zahvat koji liječnici nazivaju endovaskularna kreacija dijalizne fistule kod pacijenata s kroničnim zatajenjem bubrega, priopćeno je u srijedu iz bolnice.

Riječ je o zahvatu kroz ubod u krvnu žilu na ruci pacijenta, kojemu se posebnim uređajem putem katetera spajaju vene i arterije.

Zahvate je izveo subspecijalist intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice Luka Novosel, uz pomoć profesora Panagiotis Kitroua iz Grčke te sudjelovanje kolega Ivane Štule iz Zavoda za radiologiju KBC-a Split i Lovre Tkalčića iz Zavoda za radiologiju KBC-a Rijeka.

Pozitivna je to i ohrabrujuća vijest za sve pacijente sa zatajenjem bubrega jer je takav zahvat zamjena za klasični kirurški zahvat, koji im omogućava dodatnu mogućnost vaskularnog pristupa potrebna za dijalizu, ističe se u priopćenju.

Prema dosadašnjim medicinskim saznanjima, nakon toga zahvata očekuje se dulje funkcioniranje fistule bez potrebe za reoperacijama, koje su inače česte kod takvih pacijenata, rečeno je uz napomenu da su pacijenti nakon zahvata već slijedeći dan u dobrom stanju i mogu biti otpušteni iz bolnice.

Isti zahvat sutra u KBC-u Rijeka, a potom u KBC-u Split

Tim koji je u srijedu izveo zahvat u KBC-u Sestre milosrdnice, isti zahvat sutra će obaviti u KBC-u Rijeka, a potom u KBC-u Split.

Za potrebe dijalize kod pacijenata sa zatajenjem bubrega inače se radi kirurško spajanje arterije i vene na ruci. To se zove fistula i služi za provođenje dijalize. Endovaskularno znači da je taj postupak, umjesto kirurškim putem, izveden kroz krvnu žilu, bez otvorene operacije, objasnili su iz KBC-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!