Ironman u Poreču; HRT-ovac oborio osobni rekord

16.10.2022.

20:01

Autor: Petra Neuner Geržinić/Dnevnik/HRT

Ironman utrka u Poreču

Ironman utrka u Poreču

Foto: Neven Jurjak, Plava Laguna Ironmen / HRT

Sve je moguće - granice ljudske izdržljivosti pomiču se na više od 170 ovogodišnjih utrka triatlonaca diljem svijeta pod zajedničkim imenom Ironman. Na prvoj porečkoj - stotine su željnih odmjeravanja snaga - plivale, vozile bicikl, trčale polumaraton. Važno je sudjelovati, ali i pobijediti - samog sebe, zašto ne i druge?

Već i slike iz zraka govore o brojnoj i žustroj konkurenciji. Prvo plivanje. 1900 metara. Iz mora na bicikle i stazu dugu 90 kilometara, pa i po istarskom Ipsilonu. I onda zadnja promjena. Trk uz more i najljepše porečke vizure. Prvom i najbržem amateru triatloncu, do cilja je trebalo samo četiri sata i 3 minute.

- Sjajna utrka, volim i plivanje i more, biciklistička staza bila je brza, preokrenuo sam utrku, a onda trčanje uz more, bilo je predivno, rekao je Paul Loiseaux, pobjednik Plava laguna Ironman 70.3 Poreč.

Publika kao dodatni vjetar u leđa i to ne samo u cilju nego cijelom trasom. A triatlonci nakon više od 4 sata ozbiljne aktivnosti - neki puni poleta, a neki bez poleta. Ali snažno je kroz cilj prošla i prva triatlonka - za samo 4 sata i 44 minute.

- Ovo je moja prva pobjeda na Ironmanu i bila je to jako dobra utrka, srećom nije bilo prevruće, ne podnosim vrućine, rekla je Veronika Andrlova, pobjednica Plava laguna Ironman 70.3 Poreč.

Prvi Hrvat u cilju bio je Bruno Škrinjarić, no smijemo se pohvaliti? Trčao je i naš HRT-ovac, i to petu utrku u pet mjeseci. Na cilju su svi pobjednici, ali naš je Ognjen pobijedio i sam sebe!

- 5 h i 5 minuta! Mislim da imam onaj personal best rezultat, za 8 sekundi sam popravio vrijeme, rekao je Ognjen Golubić (HRT).

A vrijeme je bilo savršeno, baš kao i organizacija koja je u Poreč dovela natjecatelje iz cijele Europe.

- Privukli smo ih jednim i jedinim najjačim adutom, a to je sama lokacija utrke. Smještena je u resortu koji nudi sav smještaj, komoditet da dođu parkiraju i sve imaju u krugu od 500 metara, to ima rijetko koja utrka u svijetu, rekao je Goran Vrus, direktor utrke Plava laguna Ironman 70.3 Poreč.

A to naravno znači i sjajnu promociju destinacije u svijetu i produljenje turističke sezone i pune hotele.

- Mi na neki način započinjemo sezonu s većinom sportskim manifestacijama, a isto tako z.o. Produljenje traje onoliko koliko traje lijepo vrijeme, skoro ulazimo u 11.mj i dalje radimo, rekla je Ana Budimir, direktorica hotela Parentium.

A samo s Ironmanom je u Poreč stiglo ne samo tisuću triatlonaca već i velik broj njihovih podržavatelja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!