Šibenik: šetnja povodom Svjetskog dana multipla skleroze

28.05.2023.

12:53

Autor: Vijesti/HRT/R.S.

Šetnja povodom Svjetskog dana multiple skleroze

Šetnja povodom Svjetskog dana multiple skleroze

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U povodu Svjetskog dana multiple skleroze, koji se obilježava 30. svibnja, u Šibeniku je održana simbolična šetnja rivom. Razbijanje predrasuda i mitova o ovoj teškoj i nepredvidivoj bolesti s tisuću lica - osnovni je cilj simbolične akcije, koju su organizirali oboljeli okupljeni u Društvo multiple skleroze Šibensko-kninske županije. 


Traže podršku i prihvaćanje okoline i poručuju da zajednici mogu dati puno više negoli je toga društvo svjesno.

- Većina njih smatra, kad čuje multipla skleroza, povezuje automatski s invalidskim kolicima, s bolesničkim krevetom. To ne mora nužno biti tako. Jako mali broj ljudi oboljelih završi u invalidskim kolicima i u bolesničkom krevetu. Velika većina njih, preko 80 posto živi, neću reći punim plućima, ali može svoj maksimum dati, za HRT rekla je Suzana Čelić, dopredsjednica Društva multiple skleroze Šibensko-kninske županije. 

- Prije 20 godina zdravstveni sustav nije bio prilagođen ljudima s ovom dijagnozom. Nismo uopće imali razumijevanja, ne govorim o liječnicima nego o sustavu, za ljude koji imaju ovu dijagnozu. Ali zadnjih 10 godina se tu jako puno promijenilo. Oni sad imaju regulirano i liječenje i fizikalnu terapiju, objasnila je dr. sc. Anka Aleksić, voditeljica Odjela neurologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!