Patrika multipla skleroza nije obeshrabrila - živi punim plućima

03.11.2022.

18:08

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Patrik Puljić

Patrik Puljić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Studenta pedagogije i njemačkog i predsjednika zadarskog društva Multiple skleroze Patrika Puljića teška dijagnoza nije obeshrabrila, dapače živi život punim plućima, pozitivan, s brojnim planovima, a i nogometni je trener! Tako prkosi "bolesti s tisuću lica".

- Hajdemo dalje, nema veze, igraj, uzviknuo je Patrik Puljić.

U toj je rečenici i životni moto mladog Patrika Puljića kojemu je multipla skleroza dijagnosticirana prije gotovo dvanaest godina. Upravo kad je završavao srednju školu.

- Meni je na početku trnula desna ruka i sve ispadalo, u dućanu, ne znam je li mi bilo gore da mi prodavačica stavi kovanice na onu plastiku ili da guram rukom, ništa nisam osjetio, dodao je Patrik Puljić.

Nakon prvog šoka i upoznavanja s bolesti, nije se predavao. Upisao je fakultet i nastavio s nogometom, angažirao se u lokalnom, ali i u Europskoj platformi za multiplu sklerozu. Bolest posljednje četiri godine, srećom, miruje.

- Po meni ta mentalna snaga je bitan faktor, na tome puno radim, u tu mentalnu snagu puno ulaže, naglasio je. 

Veliku većinu svoga vremena provodi s djecom, malim nogometašima.

- Moj trener Patrik je dobar, kazao je Simon Gatara.

- Odličan, ponekad kad nešto krivo napravimo malo se naljuti, istaknuo je Aleksandar Tomasov.

- Trener naš je jako dobar, poručio je Tonči Olić.

Upravo je nogomet važan dio života kojemu, otkako ima dijagnozu, pristupa mnogo organiziranije.

- Mislim da je primjer svima da se sve može, kad se hoće, treba ustrajati, voljeti to što radiš i onda se sve može, dodao je voditelj nogometne škole Antonio Perica.

Patrik je predsjednik zadarskog Društva oboljelih od multiple koje ima 117 članova. No na zadarskom ih je području, kaže, najmanje trostruko više.

- Pozivamo ljude da pričajući o tome dižemo svijest o tome da se kvaliteta ljudi s multiplom sklerozom u Zadru i Županiji bude što bolja, kazao je Patrik Puljić.

Dodaje još i to kako su društvu potrebni volonteri i sve kroz osmijeh priča Patrik, mladić od kojega se može učiti o pozitivnom pristup životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!