Umjetna inteligencija za održivi zdravstveni sustav

07:13 / 07.11.2021.

Autor: Zdrav život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zdrav život / HRT

Prema nekim istraživanjima, čak 80 posto populacije Europske unije, starije od 65 godina ima barem jednu kroničnu bolest. Također 80 posto zdravstvenih troškova generiraju upravo oni. Uz nedostatak medicinskog osoblja, duge liste čekanja, pokazuje se i jasna potreba za rješenjima koje nude digitalne tehnologije.

Digitalno zdravstvo jedna je od najbrže rastućih industrija na globalnom zdravstvenom tržištu, a umjetna inteligencija je ključni alat u razvoju pametnog zdravstvenog sustava. Integracija umjetne inteligencije u zdravstvu prepoznata je u Europskoj uniji kao ključna komponenta u kontroli i dugoročnoj održivosti zdravstvenih sustava.

Upravo je to bila tema nedavno održanog okruglog stola na kojem je predstavljen europski projekt financiranja digitalnih centara s ciljem stvaranja učinkovitog zdravstva u službi građana.

- Mi najveću potrebu vidimo u sporosti te implementacije. Zdravstvo je vrlo specifično jer postoji pitanje zaštite podataka. To ni na razini EU-a nije još u potpunosti definirano, ali je u procesu. Jednom startupu koji razvija proizvod to ne mora nužno biti poznato. A nije im uvijek lako pronaći eksperta. I onda im mi služimo kao mjesto na koje dođu kako bi za njih pronašli odgovore na pitanja, kaže dr. Anja Barešić, koordinatorica AI4HEALTH.Cro projekta damo prave odgovore.

- Umjetna inteligencija je alat koji unutar digitalnog zdravstva igra ključnu ulogu jer ima moć analitike. U zdravstvenom sustavu sve se odluke donose na temelju podataka i nekakve analize. I u stvari porastom broja i količine podataka u zdravstvu u elektroničkom obliku - samo nebo je granica za mogućnosti koje umjetna inteligencija kao alat može imati, dodaje dr. Nina Šesto, sudionica okruglog stola.

Na primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu obično se gledalo kao nekakvu budućnost koja tek treba zaživjeti u svakodnevnoj praksi. No pandemija korona virusa učinila je da ta budućnost vrlo brzo postane sadašnjost.

Digitalno zdravstvo, tržište je eksplodiralo

- Digitalni alati su u nekim fazama bili i jedini način komunikacije između pacijenta i liječnika. Bilježi se ogroman rast na tržištu digitalnog zdravstva. Dakle od toga da se u zadnjih godinu dana pojavilo devedeset tisuća novih aplikacija samo u digitalnom zdravstvu, a 26 milijardi dolara investirano je u digitalno zdravstvo u zadnjih godinu dana. Tržište je eksplodiralo, dodaje dr. Šesto.

Osim za pacijente, alati iz domene umjetne inteligencije predstavljali su novitet i za same liječnike. Trebalo je proći određeno vrijeme prilagodbe kako bi ta tehnologija zadobila puno povjerenje struke.

Nedostatak osoblja, liste čekanja i sve starije europsko stanovništvo iz godine u godinu sve više opterećuju zdravstveni sustav. Uz to, pandemija korona virusa dovela je do još veće izraženosti tog opterećenja. Stoga se nameće potreba za što bržom primjenom digitalne tehnologije koja nudi mogućnost učinkovitih i uspješnih rješenja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!