Umjetna inteligencija liječi bolove u leđima

27.09.2021.

07:00

Autor: Zdrav život/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Bol u leđima jedan je od najučestalijih zdravstvenih problema i glavnih razloga dugotrajnih bolovanja. Stoga je riječka specijalna bolnica započela s jedinstvenim projektom – primjenom zakrpe intervertebralnog diska putem korištenja umjetne inteligencije.

Procjenjuje se kako 80 posto populacije tijekom života barem jednom iskusi bolove u leđima ili donjem dijelu kralježnice. Nakon respiratornih infekcija, križobolja je druga dijagnoza razloga dolaska liječniku opće prakse. Olakšati pacijentima bol i pronaći rješenje u tretiranju križobolje, prepoznala je i riječka privatna ustanova.

- Naši sugrađani žive dulje i žele biti oslobođeni boli i smetnji koje su vezane uz bolna stanja kralježnice. Iz tog razloga, liječenje kralježnice je vrlo često vrlo razvijeno, a ovaj naš projekt ima novi cilj - rano prepoznavanje potencijalnih većih problema i njihovo liječenje. Tako bi ljudi kasnije za života bili oslobođeni potrebe kompliciranijeg liječenja, operacijskog zahvata i slično, kaže doc. Duje Vukas, specijalist neurokirurgije.

Personalizirana metoda liječenja

Istraživački proces ovog projekta personalizirane metode liječenja oštećenih kralježničkih diskova, usmjeren je na primjenu zakrpe intervertebralnog diska, odnosno IVD patch, objašnjava doc. Zlatko Kolić. To je metoda liječenja rano oštećenog intervertebralnog diska (IVD). Unazad nekoliko godine, dodaje - otkriveno je da bolest i degeneracija kralježenice počinje s propadanjem endplate - dijela intervertebralnog - tanke hrskavica koja dijeli materijal diska od samog koštanog dijela kralješka.

Aplikacija matičnih stanica i softver za prepoznavanje oštećenja

Propadanjem te hrskavice započinje proces degeneracije diska i javlja se jaka bol. Ideja ovog projekta je detektirati pucanje hrskavice i injiciranjem matičnih stanica, zakrpati je. U prepoznavanju oštećenja hrskavice na radiološkim nalazima koristit će umjetnu inteligenciju.

Uloga softvera kojeg razvija pulska tvrtka podrazumijeva alarm radiolozima i neurokirurzima na oštećenja diskova i procjenu je li pacijent kandidat za minimalno invazivnu metodu liječenja u cilju regeneracije diska, čime se otklanja potreba za operacijom. Cilj je - potpuni oporavak.

- Ideja našeg projekta je uvesti preventivne metode u načinima liječenja bolesti kralježnice. Jedna uložena kuna u preventivi je ušteđenih 100 kuna u kurativi. Znači, ako na vrijeme otkrijemo problem koji se u potpunosti izliječi, nemamo potrebe daljnjim ozbiljnim problemima i procesima u liječenju, naglašava doc. Zlatko Kolić

Ovaj znanstveno istraživački projekt vrijedan je 14 milijuna kuna, a više od polovine sredstava dobivena su iz fondova Europske unije. Rezultat je to sinergije različitih ustanova. Ishodi primjene ove regenerativne metode i primjene u liječenju bit će praćeni kroz 18-omjesečno razdoblje i uspoređivani s ishodima liječenja drugih poznatih metoda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!