Umjetnički kamp za kolege Ukrajince na Malom Brijunu

30.08.2022.

21:54

Autor: Dnevnik/IMS/I.B./HRT

Umjetnički kamp za kolege Ukrajince na Malom Brijunu

Umjetnički kamp za kolege Ukrajince na Malom Brijunu

Foto: Dnevnik / HRT

Tridesetak Ukrajinaca, većinom umjetnika i pedagoga, stiglo je na Mali Brijun. Na radionicama glazbe i pokreta uče kako se nositi s ratnim traumama. Novostečene vještine primijenit će u radu s djecom nakon povratka u svoju zemlju.

Svakodnevne uzbune zamijenila je glazba. Umjetnost je postala utočište za ukrajinske mališane i njihove roditelje.

- Bilo je ovo nevjerojatno iskustvo za nas, imali smo priliku učiti ne samo od mentora nego i jedni od drugih, biti zajedno ovdje, ponijet ćemo energiju s ovog mjesta, rekla je Svetlana Bazanova, dramska pedagoginja.

- Lijepo je što smo ovdje, važno mi je to i profesionalno, ovo iskustvo povezuje me s cijelom zajednicom, ističe Jana Zelenska, dramska pedagoginja.

Većina obitelji u Istru je stigla iz ratom razorenog Harkiva. Za nekoliko dana vraćaju se u domovinu. Naučena znanja prenijet će kolegama.

- Kroz umjetničku terapiju učimo kako se nositi s emocijama, kako pomoći sebi da se nosimo sa strahom i traumom te kako pomoći drugima, posebno djeci, naglašava Veronika Skolarova, voditeljica projekta.

S roditeljima su u umjetnički kamp stigli i njihovi mališani.

- Trebalo je vremena da izgradimo povjerenje, jedan siguran krug unutra, ali kako su dani odmicali tako da su se sve više i više opuštali i sve više smo se igrali, sve više svirali, rekla je Irena Magaš, muzikoterapeutknja.

Projekt su osmislili Lenka Udovički i Nigel Osbourne iz Kazališta Ulysses.

- Neke jednostavne stvari možemo napraviti preko umjetnosti. Glazba i pokret mogu regulirati disanje, pjevanje i emocije, ističe Nigel Osbourne, skladatelj i glazbeni terapeut.

Nakon radionica na Malom Brijunu, edukacije o umjetničkoj terapiji nastavljaju se u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!