Edukativne radionice za male Ukrajince u Valpovu

22.04.2022.

11:33

Autor: Katarina Barač-Perošević/IMS/HRT/I.B.

Radionice u Valpovštini

Radionice u Valpovštini

Foto: HTV / HRT

Kako bi se ukrajinskim izbjeglicama, posebice djeci, boravak u Valpovštini učinio što ugodnijim Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće organizirala je razne edukativne dječje radionice.

Dragan Francuz, tajnik Zajednice tehničke kulture objasnio je o kakvim je radionicama riječ.

- To traje već više od mjesec dana. Ponudili smo radionice fotografije, modelarstva, raketarstva, 3D modeliranja, printanja i robotsko bojanje jaja. Dosad smo imali svaki dan određen broj Ukrajinaca. Ta djeca sve više govore hrvatski jezik, razumijemo se, djeca su ih prihvatila i nema nikakve bitne razlike među njima, naglasio je.

- Imamo i kabinet s 15 računala. Dogovaramo da ta djeca počnu redovno dolaziti pratiti online nastavu na našim računalima. Uz to omogućujemo ih različite igrica i razonodu putem interneta. Nadam se da će zaživjeti i ideja da počnu pratiti televizijske programe online na našim računalima, istaknuo je. 

Martina Mađarić
iz GD CK Valpovo rekla je da su izbjegli iz Ukrajine smješteni u sobama za iznajmljivanje Čičak, u hostelu Belišće, u poslovnom centru Opačak gdje je stiglo još 45 osoba. Još je 11 osoba smješteno u privatnom smještaju. Ukupno ih je na području Valpova i Belišća 108. Najpotrebnije su im higijenske potrepštine, nosimo im takve pakete svaka dva tjedna. Osim toga potrebna je i odjeća, najviše za djecu, obuća za djecu. Prikupljamo bicikle, romobile, role - tako oni ostaju povezani i mogu lakše upoznati naše područje, kazao je.

Dodala je da osim radionica organizirani su i razni izleti. 

- Poput odlaska u ZOO, kino gdje se puštaju crtići na ukrajinskom jeziku, različiti ugostiteljski objekti pružaju besplatnu kavu i sokove za djecu. Vodimo ih na različite izlete. Od ponedjeljka djeca iz Valpova kreću u školu, osnovnu i srednju, u sklopu koje će imati i školu hrvatskog jezika kako bi se što lakše uklopili, istaknula je.

Želite li i vi pomoći možete se obratiti djelatnicima valpovačkog CK-a, poručuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!