Udruga "MOGU" provodi program terapije i aktivnosti s pomoću konja

29.12.2022.

07:06

Autor: Katarina Barač-Perošević/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Program terapije i aktivnosti s pomoću konja

Program terapije i aktivnosti s pomoću konja

Foto: HTV / HRT

Provedbom programa terapije i aktivnosti s pomoću konja, osječka udruga "MOGU" i njezini volonteri nastoje poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju i pomoći osobama s invaliditetom. Osnovana je 1997., a ove joj je godine uručena i posebna državna nagrada za volontiranje. 

Sonia volontira od malih nogu i dobro poznaje dobrobit terapijskog jahanja. U tome joj pomaže kobila Love.

- Ima već 26 godina i dugi niz godina sudjeluje u terapiji pomoću konja. Konjski hod proizvodi 90 do 110 pokreta u minuti čime se zamjenjuje zapravo ljudski hod jer maksimalno rade kukovi, zdjelica osobe koja ima motoričke teškoće, naglasila je Sonia Koprivnjak, volonterka udruge "MOGU", Osijek.

S konjima treba znati, a svi volonteri koji se odluče raditi kao kondicijski treneri polaze edukaciju.

- Moraju znati sam pristup prema osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju, moraju znati nešto i o njihovom stanju, dijagnozama. Naravno, moraju biti educirani vezano uz konje, rekla je Mariana Koprivnjak, predsjednica udruge "MOGU", Osijek.

Josipa je u udruzi Mogu počela raditi kao volonterka. Danas je u njoj zaposlena.

- Izvedem konje na livadu, očistim konje i pripremi ga za terapijsko jahanje kako bi konj bio što smireniji i bolji za dijete, rekla je Josipa Marković, zaposlenica udruge "MOGU", Osijek.

Posla uvijek ima, no najvažnije je pomoći drugomu.

- Jako je divno kada vidiš napredak kod neke osobe stekneš i prijatelja u tom djetetu i to je jako neko lijepo iskustvo, istaknula je Marković.

- Trenutno 30-ak aktivnih volontera, nikad dovoljno i nikad ih nije previše, rekla je Koprivnjak.

Stoga i ne iznenađuje da je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ovoj udruzi dodijelilo ovogodišnju državnu nagradu za volontiranje. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!