Iako mnoga sela Slavonije i Baranje izumiru, ima i onih koji su zaljubljenici u svoje selo

01.04.2023.

07:01

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Zaljubljenici u selo

Zaljubljenici u selo

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uz domaće proizvode, život na selu nudi mnogo više. Iako mnoga sela Slavonije i Baranje izumiru zbog odlaska mladih u potrazi za poslom, ima i onih koji unatoč svemu žive život svoga kraja. Donosimo priču iz  baranjskog sela Gajić. 

Gospođa Paula život na selu ne bi mijenjala nizašto na svijetu. Sve što su ona i njezina obitelj stekli, postigli su trudom i radom na zemlji.

- Od povrća do voća, imamo u šumi voćnjake, vinograde. Imamo kod kuće guske, kokoši, svinje, sve što god srce poželi. A što je najbitnije, ništa nije otrovano, sve je ekološki proizvedeno, rekla je Paula Matijević, Gajić.

- Ne možemo mi više reći da mi drugačije živimo, nego građani, plaćamo sve što i građani, imamo seosko gradsku vodu u općini, prošao je plin, tko se grije na drva, tko na nešto drugo, uglavnom sve je to tu, ali je ipak na selu veće dvorište veći vrtovi i opuštenije puno, dodala je Eva Balatinac, Gajić.

Otkako je umirovljenica, gospođa Eva sve više vremena provodi u društvu svojih kućnih ljubimaca i u radovima oko kuće.

- Sredimo vrtove, posadimo ono što treba, da imamo malo životinja, ne da one donesu neku dobit, nego one su nam ljubav velika i oko njih se ipak malo trudimo, naglasila je Eva Balatinac.

U ljepotama i običajima svoga sela koje opisuje u svojim pjesmama, uživa i ovaj rođeni Gajničanin.

- Život na selu ima prednosti i mana kao što i grad ima prednosti i mana, ali prednosti su u ovo današnje moderno ubrzano vrime, mislim da je osnovna stvar sačuvati živce, što manje stresa, a to selo pruža, kazao je Pavle Škulac.

No neki su se u potrazi za novim domom, i doselili u ovo pitomo baranjsko selo.

- To je nešto što sama od malih nogu željela, da svojoj djeci pružim domaću hranu, neki prirodni način života, ali vrijeme nosi svoje tako da su djeca ipak otišla nekim svojim putem. Neka svatko bira svoj put, ali mislim da život na selu lijep, poručila je Eleonora Balić, Gajić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!