Baranjski šokački vez jedinstven ukras narodne nošnje

12.10.2022.

14:24

Autor: Katarina Barač-Perošević/V.K./Vijesti/ISM/HRT

Baranjski šokački vez

Baranjski šokački vez

Foto: HTV / HRT

Baranjski šokački vez jedinstven je ukras narodne nošnje - trajna vrijednost za buduće generacije. U svrhu očuvanja tog narodnog blaga redovito se organiziraju radionice njegove izrade. Nakon Gajića i Baranjskog Petrova Sela, jedna je održana i u Branjinu Vrhu.


Ono što je o šokačkome vezu naučila od svoje majke, gospođa Jelica rado prenosi drugima.

- Ima te bijele rubine, bile rubine što mi kažemo, pa imamo vezenke, pa te popletene pa jaspreme. To je veliko bogatstvo, to je jako puno različitih vrsta radova, ali su svi jako mukotrpni i spori. To se godinama radi, pokazuje Jelica Mesar, Branjin Vrh.

Radionice umijeća izrade šokačkoga veza privukle su mnoge.

Šokački vez, simbol baranjskih nošnji, ima svoju vrijednost i status kulturnoga dobra.

- Ministarstvo kulture i medija zaštitilo je u siječnju 2021. godine baranjski šokački vez na što smo zbilja ponosi budući da se s naraštaja na naraštaj prenosi tradicija, govori Jasmina Doboš, Etnološki centar baranjske baštine Beli Manastir.

- Ovaj vez se zove popletanje, a radi se na jednoj mrežici koja se ispunjava. Kockice se ispunjavaju po četiri boda u jednu kockicu i onda se tako slažu motivi, pokazuje Marija Kolar iz Baranjskog Petrovog Sela.

U izradi nošnji radi se po shemama kakve su koristile naše bake.

- Ove mustre se trukuju posebnim kalupima. To su kalupi od nekad koje sam ja dobio i onda eto po tome. Napravi se kao pečat, to se stisne i onda ostane, govori Pavo Franjin, iz Baranjskog Petrovog Sela.

Zahvaljujući ovim neumornim čuvarima baštine vjerno se čuva i opstaje tradicija i bogata baština baranjskoga kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!