Blagdan je Svete Lucije, sije se božićna pšenica

13.12.2022.

17:42

Autor: Katarina Barač-Perošević/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Božićna pšenica

Božićna pšenica

Foto: HTV / HRT

Blagdan je Svete Lucije uz koji se vezuje običaj sijanja božićne pšenice, simbola plodnosti, novog života i njegove obnove. No, već zasijana pšenica može se kupiti i na glavnoj osječkoj tržnici na kojoj smo pokušali doznati male tajne vezane uz njezin uzgoj. Sijanje pšenice tradicija je u predbožićno vrijeme i u selima Đakovštine. 

Običaj sijanja pšenice godinama se njeguje i čuva u obitelji Matoković u Selcima Đakovačkim. 

- Nalije se mlake vode i da po noći to stoji da zrno nabubri. Onda se to sije u tanjuriće ili kako tko ima. Netko stavlja zemlju. Mi nismo u našoj kući nikada. U ovo se ostavi čaša. Kad naraste, tu se stavlja Marinska svijeća, pokazao je Vladimir Matoković, Selci Đakovački.

Polako se pripremaju i božićni ukrasi. Ožive i uspomene na neka bolja vremena.

- Stariji kažu da je bilo ljepše, ali svako vrijeme ima neku svoju čar, naglasio je. 

Dvanaest dana do Božića, a blagdanska pšenica već i na osječkoj tržnici. Zvonko je svojim kupcima prodaje uzgojenu u plasteniku i već spremnu za pod bor ili na blagdanski stol!

- Običaj je takav. Mnogima uspije koji to znaju. Mi ljudima objasnimo kako se to radi, ali mnogi ne slušaju, govori Zvonko Marić, vlasnik OPG-a iz Osijeka.

Za današnji blagdan Sv. Lucije mnogi su već pripremili božićnu pšenicu.

- Prvo ju dan prije natopim, danas ću je u zemlju lagano staviti, poprskam i redovno zalijevam, govori Mirjana Mihalik iz Osijeka.

- Mi nikada ne kupujemo gotovu pšenicu. Pšenica, kaže se, kakva vam uspije takva će vam biti godina, naglasila je Milica Jakobović iz Sarvaša.

- Moja mama je imala običaj, bilo je troje djece, saditi za svako dijete po jednu zdjelicu. Sada je malo drugačija situacija. Imamo jednu zdjelu malo bogatiju i stavljamo je pod bor, rekla je Zdenka iz Zagreba.

A blagdanska čarolija bez pšenice koja poziva na obilje, plodnost i blagostanje, uz bor ili jelku, uistinu je nezamisliva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!