Matea Sečak - proizvodi mirisne svijeće i uživa u poslu

11.12.2022.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Izrada svijeća

Izrada svijeća

Foto: HTV / HRT

Matea Sečak, 26- godišnjakinja iz Markovca Našičkog, inače po struci kuharica, odlučila se upustiti u mirisne poduzetničke vode. Otvorila je obrt za izradu prirodnih mirisnih svijeća i voska. U mirisni posao uključila se cijela obitelj koja joj pomaže, ali i uživa.

Sve je počelo laganim istraživanjem i igrom s mirisima i voskom da bi nakon nekog vremena preraslo u umjetnost mirisa i svijetla.

- Imamo određenu gramažu sojinog voska kojeg zagrijemo na određenu temperaturu. Kad je dostigao svoju određenu temperaturu unutra u točno gramažu za taj vosak sipamo mirise.Onda ih jednostavno izlijevamo u kalupiće, ostavimo ih da se prirodno ohlade, kazala je Matea Sečak, vlasnica obrta za proizvodnju mirisnih svijeća i voska.

Sojin vosak pokazao se idealnim u izradi domaćih svijeća.

- On se automatski krene topiti pod prstima tako da tekstura je super. Što se tiče mirisnih svijeća je još bolje jer se topi na nižim stupnjevima i automatski vam svijeća duže gori, duže traje. S obzirom na to da je prirodan vosak organski ne ispušta nikakve toksične tvari, dodala je Matea Sečak. 

Dovoljna je jedna kockica tog mirisnog voska da zamiriše cijela radionica.

- Koristi se u aroma lampa, nekako je možda po nama jednostavnije od eteričnih ulja jer ne ide voda, znači ubacite jednu kockicu mirisnog voska i zamiriše vam dnevna soba, poručila je Sečak.

U mirisnome poslu, čije je tajne i vještine sama naučila i svladala, pomaže joj obitelj.

- Išli smo lagano kao da nam to bude hobi, na kraju je to došlo do velike, velike proizvodnje, jedva stižemo. Radimo i po dvanaest, petnaest sati uz pomoć obitelji, bake, djedova, mama, tata, rekao je suvlasnik obrta, Matein brat Luka Kalazić.

- Kalkulacija recepata, svega ostalog, oni su mladi, oni nemaju vremena to proučavati na internetu, ja sam stariji, sjedim, pa gledam, učim, pišem i njima prenesem, naglasio je Matein otac Zlatko Kalazić.

Planiraju proširiti proizvodnju, a trenutačno se trude odgovoriti na zahtjeve sve brojnijih kupaca putem društvenih mreža i na kućnome pragu. Već sada ovaj obiteljski komadić mirisnoga voska ima svoje zaljubljenike, jer su u njega utkani i ljubav i trud ove kreativne obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!