Čvarkafest u Karancu

26.11.2022.

13:07

Autor: Katarina Barač-Perošević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Čvarakfest

Čvarakfest

Foto: HTV / HRT

U baranjskom etnoselu Karanac održava se Čvarakfest, najmasniji i najslasniji festival posvećen "baranjskim tartufima" - čvarcima. U Karancu danas nitko neće ostati gladan jer uz vruće čvarke nude se i ostale slasne slavonske delicije. 

Proizvođači i poznavatelji tvrde da pravi slavonski čvarak mora biti uži, a duži, izvijestila je za Dnevnik Katarina Barač Perošević.

- Baranjski se čvarak priprema na naš stari baranjski način. Domaća svinja, Leđna se slabila reže na usko otprilike centimetar širine, a dužine koliko se napravi. Miješa se 2 sata, govori Milan Kliba, Kneževi Vinogradi.

Dodaje kako mora biti crven i hrskav izvana. Kako kaže, unutra mora biti sočan, ni premastan ni pretvrd, naglasio je.

Barač Perošević je rekla kako je Čvarakfest tradicionalna manifestacija ovoga kraja te kako su smještajni kapaciteti dva mjeseca prije bili rezervirani.

Naglašava kako su čvarci nekada bili jelo siromaha, ali danas je to delikatesa po cijeni od 120-180 kuna po kilogramu

- Ovo je prva liga. Došli smo iz Čakovca i prvi smo puta ovdje. Ponuda je fenomenalna, čvarci su odlični i preporučujemo ih. Doći ćemo opet, rekao je posjetitelj festivala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!