Slikovnica "Više se ne bojim babaroge"

08.02.2023.

08:48

Autor: Katarina Barač-Perošević/Vijesti/HRT/A.S.

"Više se ne bojim babaroge"

"Više se ne bojim babaroge"

Foto: HTV / HRT

Na osječkom Filozofskom fakultetu predstavljena je slikovnica "Više se ne bojim Babaroge". Riječ je o slikovnici koja je prilagođena djeci s disleksijom i osobama s poteškoćama u čitanju, a obogaćena je i audiopričama.

Slikovnica djecu na jednostavan način uvodi u svijet vjerovanja naših predaka i narodnih predaja.

- Ona govori o likovima slavenske mitologije koji se inače djeca uobičajeno boje i straše, a mi smo ih odlučili prikazati na jedan šaljivi i humorističan način, a studenti su ih oslikali, rekla je prof.dr.sc. Marija Sablić s Odsjeka za pedagogiju, Filozofskog fakulteta Osijek.

Nastala je kao projekt osječkih studenata pedagogije Filozofskog fakulteta i Akademije za umjetnost i kulturu.

- Krampusa smo obradili tako da smo istražili, znamo da je on bio jedan od strašnijih likova maloj djeci, pa smo onda odlučili u stvari tako obraditi ga na jedan prijateljski način za djecu, istražili smo o njemu što on zapravo predstavlja, složili smo kratku rimu, jednu poučnu pričicu, kazala je Ana Šveger, studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku. 

- Želimo razbiti strah vezane uz slavenske likove, ali opet djeci približiti mitologiju koja nam nije toliko bliska kao rimska ili grčka, izjavila je Katarina Mikulić, studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Svojim sadržajem i fontom slova prilagođena je djeci s disleksijom i osobama s poteškoćama u čitanju.

- Korisno je za djecu s teškoćom vida, za djecu s ADHD-om, i za svu djecu koja su više orijentirana na auditivne podražaje, objasnila je Ivana Hornjak, logopedica. 

Obogaćena je i s audiopričama.

- Slikovnica ima QR kodove za djecu koja imaju možda kraću pažnju pa tako mogu kliknuti na QR kod i onda ide cijela audio priča o likovima iz slavenske mitologije, dodala je Sablić. 

Tako devet raznih priča povezuje čitanje i slušanje, gledanje i zamišljanje, a straha više nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!