Treća slikovnica o znamenitom slikaru Vlahi Bukovcu

03.01.2023.

07:00

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/HRT/A.S.

Treća iz ciklusa od šest slikovnica bavi se Bukovcem

Treća iz ciklusa od šest slikovnica bavi se Bukovcem

Foto: Dnevnik / HRT

U 2022. godini se obilježila 100. godišnjica smrti Vlahe Bukovca. Muzeji i galerije Konavala zaključili su novom slikovnicom o životu znamenitog slikara. Treća iz ciklusa od šest slikovnica bavi se mladim Bukovcem, njegovim konačnim povratkom iz Amerike i odlukom da postane slikar. 

"Odrastanje 2" treća je slikovnica o životu Vlaha Bukovca. Nastala na predlošku autobiografskog djela Moj život, prati velikog hrvatskog slikara od njegove 18-te do 22 godine.

- Ciklus se sastoji od šest slikovnica koje su kronološki periodi Vlahova života, od točaka do točaka,odlaska i povratka u njegovu rodnu kuću, rekla je Antonija Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala. 

Nova životna iskustva i istinske avanture Vlaha Bukovca, kao i u prve dvije slikovnice, sabrale su i oslikale Lidija Crnčević i Nora Mojaš. S podnaslovom "Good bye Amerika" bave se godinama prije pohađanja akademije, kada je izradio zidne oslike u rodnoj kući u Cavtatu, i sve snažnijim slikarskim pozivom.

- Ne želi protratiti svoj talent koji je bio već snažno izražen i prikazan, jer je on već u Americi dobivao puno narudžbi za portrete, radove i slično te da se želi vratiti na stari kontinent, u Europu i postati slikar, kazala je Lidija Crnčević, autorica teksta.

- Ova treća je ipak bila malo lakša jer smo imali više tih materijala, samo razvoj fotografije se razvijao, a i Vlaho je ostao zabilježen na nekim fotografijama pa je utoliko olakšalo, izjavila je Nora Mojaš, ilustratorica.

Ovakvim publikacijama Muzeji i galerije Konavala šire čitateljski krug sve do najmlađih. 

- Nama ove slikovnice ne samo što približavaju život Vlaha Bukovca one nama kulturološki prikazuju cijeli jedan taj svemir tih nekih europskih situacija 19. stoljeća. Poziciju jednog malog Cavtata u toj Europi, jedan kulturni kontekst koji u stvari stalno mimoilazimo, poručila je Antonija Rusković Radonić.  

Svaki nastavak predstavlja zaokruženu tematsku cjelinu. Pravi izazovi znamenitog slikara tek će se razlistavati u ovoj vrijednoj ediciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!