Pokrenuta akcija prikupljanja novca za otkup slike Vlahe Bukovca

01.06.2022.

07:00

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/HRT

"Konavoski tkalci" u privatnoj su kolekciji

"Konavoski tkalci" u privatnoj su kolekciji

Foto: Dnevnik / HRT

Ove godine obilježava se stota godišnjica smrti velikog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca. Njegova rodna kuća u Cavtatu, koja je danas muzej, uskoro bi mogla biti bogatija za još jedno vrijedno djelo velikoga slikara. Pokrenuta je akcija prikupljanja novca za otkup slike "Konavoski tkalci" koja je trenutačno u privatnoj kolekciji.

Za svog se kozmopolitskog života Vlaho Bukovac često vraćao u rodni kraj. Kada je 1920. posljednji put bio u Cavtatu, naslikao je, među ostalim, i "Konavoske tkalce" - ulje na kartonu manjega formata.


- Vrlo mali format u kojemu Bukovac na vrlo slobodan način slika te žanr scene. To nije, recimo, kao dotadašnji Bukovac, kojeg poznamo po tim portretima, vrlo formalnim, koje on radi za prodaju. To je vrlo intimno, nešto što radi za sebe, objašnjava viši kustos Helena Puhara, voditeljica Kuće Bukovac.


"Konavoski tkalci" u privatnoj su kolekciji. Kada su Muzeji i galerije Konavala doznali da se slika prodaje, pokrenuli su akciju prikupljanja novca za njezin otkup. Jedini je to Bukovčev prikaz tkanja - koji govori o toj bogatoj cavtatskoj tradiciji. Do početka 20. stoljeća svaka je cavtatska kuća u potkrovlju imala tkalački stan, a i majka Vlahe Bukovca bila je tkalja.    


- Tako da bi s tom slikom mogli jednostavno obje baštinske priče povezati, i Kuću Bukovac i Zavičajni muzej Konavala, i nekako prezentirati to jedno cavtatsko razdoblje koje nam je u istraživanjima iščezlo, kaže Antonija Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala.

 

Prvi put jedan muzej na takav način prikuplja sredstva za otkup muzejske građe. 


- Otvorili smo poziv na broj u sklopu računa Muzeja i galerija Konavala na koji se može uplaćivati. Riješili smo to putem bar koda tako da ljudi mogu putem internet bankarstva samo slikati bar kod, ući na postavke, staviti iznos koji žele, objašnjava Rusković Radonić.


Istodobno, turisti i posjetitelji mogu uplatiti iznos koji žele u svim muzejskim jedinicama. Akcija traje do 4. srpnja, kada je Bukovčev rođendan. Prikupi li se do tada potrebnih 75.000 kuna, a "Konavoski tkalci" postanu dostupni javnosti - bit će to dvostruka festa za Cavtat. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!