Obitelj Strnad tradicionalno se bavi stolarstvom

15.01.2023.

07:10

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Tradicija duga 150 godina

Tradicija duga 150 godina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Đakovo, srce Slavonije, poznato je i kao grad obrtnika - registrirano ih je 1150. No rijetki se mogu pohvaliti uspješnim poslovanjem i dugom tradicijom kao obitelj Strnad u kojoj se posao prenosi generacijama.

Dok su neki obrti odavno zatvoreni i zaboravljeni, u obitelji Strnad kolarsko-stolarska tradicija njeguje se dugih 150 godina.

- Započeo je moj pradjed Jan koji je došao iz Čehoslovačke. Otišao je u Veliku Pisanicu, iz Velike Pisanice sa sinom Bartolom dolazi u Đakovo, onda su ona krenuli s kolima i izradom kola, usput su počeli saonice, rekao je Želimir Strnad, iz kolarsko-stolarskog obrta, Đakovo.

Zbog izostanka snijega, nažalost, saonice se trenutačno ne proizvode. No obiteljsko znanje i dalje se čuva.

- Tajna njihove izrade je ta što su one kuhane cijele.Izrađuju se od dvije vrste drveta, od američkog jasena i od našeg oraha slavonskoga, objasnio je Strnad. 

- Proizvodimo držalice za ručne alatke, preko sto vrsta, artikala. Imamo svoju pilanu gdje režemo dasku, sušimo dasku prirodnim putem, unosimo dasku u radnju, krojimo elemente, rekao je Mario Strnad. 

Prisutni su na slovačkom, slovenskom i hrvatskom tržištu. Kao i svi obrtnici, suočavaju se s različitim izazovima - od pronalaženja radne snage do visoke cijene energenata. 

- Nas trojica smo samo stolari, imamo i administrativne radnike, imamo i ekonomiste i jako je teško doći do izučenog stolara, dodao je Mario. 

- Pokušavamo animirati djecu da upisuju što više ovih obrtničkih zanimanja, da vide da je to jedan cijenjen posao od kojeg se danas jako dobro može živjeti, ali se mora i dosta raditi, kazao je Stjepan Birović, predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije.

Obitelj Strnad zapošljava osmero djelatnika. Uz djeda i oca, maleni Antun šesta je generacija u ovome poslu, koji bi trebao naslijediti.

- Djed me naučio da se mora paziti na strojevima, kazao je Antun Strnad, Marijev sin. 

Hoće li obiteljski obrt biti i Antunova budućnost, pokazat će vrijeme. Do tada plan je proširiti posao i proizvodnju na ostala tržišta Europske unije te nastaviti njegovati obiteljsku tradiciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!