Za strukovnjake nema straha

15.06.2022.

07:00

Autor: Paula Poljak-Morandini/Regionalni dnevnik/HRT

Borba za svakog budućeg majstora

Borba za svakog budućeg majstora

Foto: HRT / HRT

Uz IT-evce, na tržištu rada su vrlo traženi soboslikari, kuhari, keramičari i stolari. Iako su još u tijeku mature, varaždinski strukovnjaci već imaju nekoliko ponuda za posao. Posebno se poslodavci zanimaju za učenike koji su na nedavno održanom državnom natjecanju strukovnih škola osvojili prva mjesta. Takvih je iz varaždinske srednje strukovne škole ove godine mnogo. 

Posljednji dani u školskoj pekari, matura. Filip Belani je, na samom kraju srednje, i državnim zlatom potvrdio - spreman je za nove radne pobjede. I već ima tri ponude za posao!

- Kroz tri godine sam dosta naučio, radio sam svaki dan za školsku kantinu, nismo radili isto - jedan dan kifle, drugi dan pizze, kaže slastičar Filip.

Nedaleko od zamamnih mirisa peciva, miris vrućeg voska. I kozmetičarke, frizerke pokazale su na istom natjecanju zavidne vještine. U tri dana 13 sati rada.

- Prvi dan smo radili depilaciju voskom, drugi njegu lica, treći šminkanje i uređivanje noktiju – otkriva kozmetičarka Marija Monika Kišićek.

- Zanimale su me oduvijek frizure, pletenice sam radila u osnovnoj školi tako da sam se odlučila – ističe frizerka Karla Marčec.

Natjecali su se varaždinski strukovnjaci u 6 disciplina. Zlatni su stolari, koji su izradili bicikl.

Napravili su sve, kaže Velimir Hiržin - od skice, crtanja u AutoCAD-u pa do izrade.

Zlatni ili ne, za strukovnjake nema straha. Majstora kronično nedostaje.

- U Hrvatskoj baš nema puno majstora, dobra je zarada, a drugo - uvijek se uči nešto novo kroz cijeli život – smatra stolar David Golubić.

- Zanimalo me od malih nogu slikanje po zidu, gletanje, bojenje i mislim da ću za dvije godine otvoriti svoj obrt – namjerava soboslikar Ivan Horvat.

Strukovne škole godinama pokušavaju balansirati između potreba tržišta i nedostatka zanimanja djece za tim zanimanjima. Pozitivno je - ova je škola s petstotinjak učenika skočila na više od šesto.

- Očigledno je da smo uspjeli zainteresirati djecu i roditelje. Jednostavno su shvatili da moraju upisivati strukovna zanimanja, gdje mogu raditi, steći kruh i vlastitim rukama, zaslužiti plaću od koje mogu živjeti – ističe Dražen Košćak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin.

Još dok se školuju, potencijalni poslodavci - bore se za svakog budućeg majstora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!