Kako su umjetnici iskoristili napušteni poslovni prostor uz Dravu

11.09.2021.

16:17

Autor: Paola Poljak Morandini/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

"RezervArt fest"

"RezervArt fest"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prije godinu dana grad Varaždin je umjetnicima ustupio napušteni poslovni prostoru uz rijeku Dravu. Na 60 tisuća četvornih metara ateljei su kipara, slikara i svakovrsnih umjetnika, ujedinjenih u Hrvatsku udrugu za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva. 

Ovih su dana stanovnici umjetničke kolonije priredili i prvi - "RezervArt fest", koji je obišla i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Nakon što je osvojio Pariz, Nikola Vudrag osvojio i napušteni prostor


Ponesen glazbom, Milo Sakač kreira apstraktno ekspresionistička platna. Po struci arhitekt, svestrani se umjetnik smatra slovensko-autrijsko-mađarskim slikarem, jer vani je, kaže, priznatiji no u Hrvatskoj:


- Prvi put da sudjelujem u nečemu sličnom, bila mi je zanimljiva priča Nikole Vudraga koji je na neki način ključna osoba cijele priče, kaže Milo Sakač.

"Ja sam doslovno pušten s lanca"


Varaždinski kipar Nikola Vudrag svojim skulpturama najprije osvojio Pariz, a zatim svjetske galerije i kolekcionare. RervArt, u napuštenom poslovnom prostoru uz Dravu, njegova je ideja.


- Željeli smo približiti građane umjetnosti i samom procesu od ideje do kraja rada, ali istovremeno i lokalne i inozemne umjetnike; voditi domaće u inozemstvo, a inozemne k nama u neke razmjene, ističe Vudrag.


Otkad se doselio u prostor uz Dravu, za razliku od ateljea kakav je prije imao od 30-ak četvornih metara, radi na površini od 300 četvornih metara:


- Ja sam doslovno pušten s lanca, priznaje Vudrag.

Na RezervArt festu nude se doživljaji poput Taktilnog modeliranja gluhoslijepe kiparice Sanje Fališevac, koja Izrađuju se skulpture anđela:


- Na radionici sa povezom na očima želim prenijeti da imaju svi unutarnje oko i da se može razvijati, objašnjava Sanja Fališevac.

Taktilno modeliranje

Taktilno modeliranje

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U eksterijeru je postavljena izložba slika Maria Romode, a u unutarnjem pak prostoru - Petar Popijač izlaže, kipar nadahnut prirodom i duhovnošću materije:


- Kontinuiranim radom stvori se jedna količina radova koja zapravo želi izaći van iz ateljea u galerije, među ljude... I tako, evo, idealna prilika je ovdje u RervArtu za sve mlade umjetnike koji svoje stvaralaštvo žele podijeliti sa širom javnošću, napominje Petar Popijač.


Paula Banić, direktorica RezervArt festivala, kaže da su tijekom festivala implementirani razni sadržaji: od radionica do predavanja i evenata...


- Svatko može doći, navratiti, pogledati otvorena vrata ateljea, od kiparskih, slikarskih ateljea, također i glazbenih, isprobati razne radionice koje jesu manje-više vizualne umjetnosti, od slikanja portreta pa sve do grafike i kiparstva, dodaje Paula Banić.


Stvaranje glazbe predmetima iz okoline, tek je dio svakovrsnih čuda prvog "RezervArt festa" koji vrijedi doživjeti do 14. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!