Audicija za veliki međunarodni plesni projekt

13.04.2021.

15:24

Autor: Paola Poljak Morandini/V.M./Vijesti iz kulture/HRT

"People Power Partnership"

"People Power Partnership"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Baš kao i za sve kulturne djelatnosti, i za plesnu umjetnost ovo su izazovna vremena. Da umjetnici ne posustaju tako lako, dokaz je nastavak velikog plesnog projekta "People Power Partnership" sufinanciranog iz programa Kreativna Europa. U njemu prvi put sudjeluje i Hrvatska, odnosno grad Varaždin, koji je u Hrvatskom narodnom kazalištu organizirao audiciju za domaće plesače. 

Velikom koncertnom dvoranom HNK Varaždin zavladao je ritam urbanog plesnog izričaja. Treći je to dio audicije za sudjelovanje u međunarodnom plesnom projektu "People Power Partnership", na kojem je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Traži se osmero iz Hrvatske


Među više stotina plesačica i plesača iz jedanaest zemalja prvi će se put naći i osmero iz Hrvatske


- Imamo samo dva sata, što je zaista premalo s obzirom na to da moramo utvrditi - kako plešu, koliko su otvoreni plesači i plesačice, a možda i to kakav je njihov osobni karakter koji će donijeti u skupinu, objašnjava Luka Fritsch, koreografkinja i umjetnička ravnateljica.

"People Power Partnership"

"People Power Partnership"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Za ovaj projekt sam čula preko prijateljice koja se bavi isto plesom, a ja sam se baletom bavila 12 godina i modernim plesom, kaže sudionica audicije Laura Patekar iz Varaždina.


Splićanka Dora Bašić ističe, pak, da je i ranije sudjelovala na nekim europskim projektima i uvijek je imala odlična iskustva.


- Tako da sam se veselila nekom plesnom obliku EU projekta jer to nisam do sad srela nigdje, dodaje Dora.

Iskusni u ovakvim projektima zasigurno su stručnjaci iz Aktionstheatra Panoptikum iz Freiburga, kojima je ovo drugi dio velike pustolovine povezivanja mladih plesača iz cijele Europe.


U izazovnim vremenima za kulturnu industriju organizatori se raduju što su pronašli srednji put između online i strogo kontroliranih susreta uživo. Svakog se jutra provode antigenski testovi te su svi koji su u jednom prostoru - sigurni. Ova plesna priča vrijedna je truda.

Matthias Rettner

Matthias Rettner

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Za mlade ljude koji će ovdje biti izabrani ovo je doista životna prilika za promjenu, prepoznavanje njihova umijeća. Jer upoznat će se, družiti i plesati sa svojim vršnjacima iz najmanje pet zemalja sljedeće četiri godine, priča voditelj projekta i direktor Aktionstheatra PAN.OPTIKUM Matthias Rettner.


Družit će se i nastupati, u cijelosti na trošak Europske unije, diljem kontinenta. Prvi će nastup biti u Varaždinu.

"People Power Partnership"

"People Power Partnership"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!