Osječki studenti odazvali se akciji darivanja krvi

02.12.2022.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

U Osijeku organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

U Osijeku organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

"Daruj krv, spasi život" - Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek organizirali su akciju dobrovoljnog davanja krvi u Osijeku. Pozivu su se odazvali stanari studentskog doma u sklopu kampusa.


Darivanju krvi odazvao se i Luka, student osječkog FERIT-a.


- Odlučio sam se danas odazvati zato što mislim da treba redovno darivati krv, da je to obveza svih nas zapravo, rekao je Luka, student FERIT-a, Osijek.


Slično razmišljaju i ostali osječki studenti.


- Odlučila sam se opet davati krv jer nisam dugo i mislim da bi bio stvarno red da opet dam, a mislim da je stvarno važno zato što samo jedna doza može pomoći tri osobe, kazala je Stela, studentica Fakulteta za dentalnu medicinu, Osijek.


- Svake godine, organiziramo akcije darivanja krvi, ovdje u Sveučilišnom Kampusu kako bi mladi koji ovdje studiraju i koji ovdje borave, animirali da postanu darivatelji krvi i da redovno počnu davati krv, naglasio je Tomislav Tomas, GD Crveni križ, Osijek.


Dragocjena tekućina uvijek je potrebna 


Iako u osječkom KBC-u trenutačno ima dovoljnih količina krvi svih krvnih grupa, ove dragocjene tekućine uvijek treba.


- Krv mogu darivati sve osobe od 18 do 65 godina, da su državljani RH, da su općeg dobrog zdravstvenog stanja, znači da zadnjih par dana nisu pili neke tablete za bolove, neke antibiotike. Znači praktično velika većina naših stanovnika može davati krv, ali nažalost to nije slučaj u praksi, rekao je Tomas. 


A to se nastoji promijeniti animiranjem mladih u studentskim domovima i srednjim školama.


- Želim sve potaknuti da mogu dati krv da to učine jer je to stvarno nešto što nitko drugi, ne može se osmisliti to i ne može se izmisliti krv,a ovako možemo pomoći i spasiti nekom život, kazala je Vanesa Rotinger, volonterka GD-a Crveni križ, Osijek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!