U Šodolovcima svakodnevica nije siva zbog druženja i aktivnosti

28.09.2022.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Projekt "Zajedno u zajednici" u Šodolovcima

Projekt "Zajedno u zajednici" u Šodolovcima

Foto: HTV / HRT

Društvo dobro dođe i starijima, pogotovo onima koji su zaboravljeni od svih! Na području općine Šodolovci koja obuhvaća sedam naselja, živi većinom starije stanovništvo koje treba pomoć. U sklopu dvogodišnjeg projekta "Zajedno u zajednici" sufinanciranog europskim novcem, starijim osobama od 65 godina nastoji se pomoći i organizirati razne aktivnosti u svrhu poboljšanja njihove kvalitete života. Bez njih, kažu stanovnici, ništa ne bi bilo isto!


Gospođu Ružu iz Petrove Slatine zatekli smo u običajenim kućnim poslovima. U 75. još uvijek sve radi sama.

- Dobro je dok se krećem, dok još mogu pa se malo zanimam po dvorištu, po kući. Kćerka dođe vikend pa mi pomogne, kaže Ruža Brdar iz Petrove Slatine.

U samoći, svaki slobodan trenutak koristi za druženje s ostalim mještanima na kreativnim radionicama koje se provode u sklopu projekta Zajedno u zajednici.

- Imamo kulturno kreativnu radionicu, imamo sportsku radionicu i imamo kombi koji ih vozi do doktora do bolnice, donese im lijekove, plača račune, rekla je Ksenija Katić, zamjenica načelnika Općine Šodolovci.

- Cilj konkretno mojih sportsih radionica je da ih što duže održim vitalnim, da izađu iz svojih kuća. Nije uvijek to neka sportska aktivnost, evo za današnju radionicu smo izabrali šah koji je i umni sport! Bitno je da se druže, kazala je Milana Leskovac, voditeljica sportskih aktivnosti.

I gospođa Mirjana dva puta tjedano nađe vremena za druženje.

- Nama je to jako drago i dobro dođe za nas, napunimo baketrije i bude nam super, što je to dobro i pozitiva.I ne bi bilo loše kada bi to bilo i u budućnosti, rekla je Mirjana Perić, Petrova Slatina.

Nažalost ovaj dvogodišnji projekt u kojem su zaposlene četiri osobe, a na području općine koristi ga 89 korisnika, traje još samo do 5.listopada.

- Bolesna sam, nemam prijevoza, a sada će nam odsjeći i ruke i noge kada nam to ukinu, kaže Ljubica Utvić iz Petrove Slatine.

Stoga se nadaju da će se iznaći neko riješenje jer ovakava pomoć i pružanje socijalnih usluga u zajednici, njima su i više nego dragocjene. A svakodnevica više nije siva u veselom druženju i međusobnom kontaktu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!