16:01 / 22.10.2019.

Autor: V.M./Hina/HRT

Važnost plesa za razvoj djece

-

-

Foto: - / -

Zagreb je od danas, 23. listopada, do subote domaćin Međunarodne plesne konvencije u okviru EU projekta 'Life Long Burning', koja se po prvi put održava u Hrvatskoj.
Zagreb je od danas, 23. listopada, do subote domaćin Međunarodne plesne konvencije u okviru EU projekta 'Life Long Burning', koja se po prvi put održava u Hrvatskoj.

Susret plesnih stručnjaka iz više europskih zemalja, paneli kao i stručna predavanja osvijestit će važnost plesa za razvoj djece kao i potrebu uvođenja plesa kao predmeta u škole, uz suradnju s profesionalnim umjetnicima i kazalištima.

Organizator događanja je Plesni centar Tala koji vode Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić. Njihova je vizija da ples i pokret postanu dostupni svakom djetetu kao dio odgoja jer je, kako ističu, dokazano da ples i pokret potiču zdrav tjelesni razvoj, razvoj inteligencije, kreativnosti i samosvjesnosti, a djeluju i na smanjenje inertnosti i nasilja.

Na programu Međunarodne plesne konvencije uz stručne seminare i predavanja o suvremenom plesu djece i mladih bit će i pet predstava za djecu. Održat će se i dva okrugla stola te start-up prezentacija.

U okviru konvencije održat će se i zagrebačka edicija ‘Kliker dječjeg festivala plesa, pokreta i igre’ na kojoj će polaznici zagrebačkih vrtića i škola sudjelovati u interaktivnim predstavama i dodatnim radionicama, a dječje plesno kazalište ovaj put doći će k njima.

Tako će djeca u Dječjem vrtiću Izvor uživati u predstavi Misli u boji, a školarci Osnovne škole Ivana Gundulića u premijeri predstave Polygon Larise Lipovac Navojec. Ta plesna umjetnica, koreografkinja i plesna pedagoginja obilježit će i 25 godina rada.

Osim zatvorenih predstava u vrtiću i školi, održat će se i predstave za građanstvo u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Kulturnom centru Travno i Plesnom centru Tala.

Predstava za djecu ‘Kronografija dualizma’ bit će izvedena u srijedu, 23. listopada u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka, a u petak,  25. listopada u 10 sati održat će se predstava za djecu ‘Sinovi’ u Kulturnom centru Travno, gdje će se i u subotu, 26. listopada u 10 sati održati predstava ‘Patka, smrt i tulipan’.

Zadnjega dana festivala, u subotu, 26. listopada i zagrebački park Zrinjevac postat će velika rasplesana pozornica na koju su svi dobrodošli.
Festival Kliker djecu tretira kao jednakopravnu publiku Najavljujući manifestaciju mladi plesači i plesačice Nikola Curić, Marta Barac, Gita Curić, Grgur Navojec, Bojana Colarić, Andrea Hršak i Dora Šesto izveli su dva fragmenta iz plesnog performancea 'Zebre su u gradu'.

Radi se o plesnom je projekt koji kroz svoju izvedbu tematizira brojne oprečnosti - najočitija je raznolikost izvođača koja nike usmjerena samo na dob i spol već i na istovremeno supostojanje raznovrsnih plesnih tehnika tijekom izvedbe.

Inače ovu plesnu igru izvodi dvadesetak plesačica i plesača Plesnog centra Tala u dobi od 10 do 50 godina. Predstava evocira dvojnost: zebre kao pješački prijelaz nasuprot zebrama kao životinjama koje su divlje, nesputane - pa ovaj projekt spaja suvremeno, tehnološko, urbano i statično s fizičkim, fluidnim, plesnim, senzibilnim.

- Izvedba iskorištava već postojeću fluidnost pješačkog prijelaza kojemu nadograđuje staru funkciju i dodaje novu vrijednost odnosno pretvara ga u urbanu pozornicu, napominje autorska ekipa.

O plesnoj konvenciji, ali i Festivalu Kliker u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s plesnom pedagoginjom Tamarom Curić i mladim plesačima:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!