Većina oboljelih od dijabetesa tipa 2 u pandemiji nije obavila pregled

27.09.2021.

15:03

Autor: P.F./Hina

Mjerenje razine šećera

Mjerenje razine šećera

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Istraživanje u sklopu kampanje za prevenciju šećerne bolesti LikeYou 2 pokazalo je kako tijekom pandemije koronavirusa 60% ispitanika s dijabetesom tipa 2 nije obavilo redovni pregled, a njih čak 73% godišnji sistematski pregled, priopćeno je iz kampanje.

Oko polovice ispitanika dijebetes tipa 2 percipira kao jako opasnu bolest, no manje od polovice njih s dijagnozom bolesti odlazi na pregled više puta godišnje, što su poražavajući podaci obzirom da je ta bolest u značajnom porastu, a zbog kasnog otkrivanja struka je naziva "tihim ubojicom".

Kampanja LikeYou2 nastala je u suradnji s tvrtkom Novo Nordisk Hrvatska i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar i Hrvatske pošte.

Tijekom kampanje, koja danas započinje u Zagrebu i trajat će do 19. listopada, sudjeluju učenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, a cilj je pozvati starije članove obitelji, susjede i prijatelje da obave preventivni pregled na dijabetes tipa 2 ili, ako ga već imaju, da obave godišnji kontrolni pregled.

Zagrepčani trebaju posjetiti svog liječnika obiteljske medicine, gdje će u suradnji s liječnikom popuniti letak. Dio letka koji su popunili liječnici, zahvaljujući Hrvatskoj pošti, osoba besplatno, bez kupovanja poštanske marke ili stajanja u redovima, šalje na poštanski pretinac: P.P. 437, 10000 Zagreb.

Škola čiji će učenici motivirati najviše starijih da se testiraju ili obave kontrolni pregled na dijabetes tipa 2 osvojit će 50.000 kuna, što će iskoristiti za kvalitetniju i zdraviju prehranu učenika ili poticanje tjelesne aktivnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!