Veliki uspjeh hrvatskih liječnika iz Klinike za ortopediju u Lovranu

28.04.2022.

07:00

Autor: Dajana Kruneš/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Klinika u Lovranu

Klinika u Lovranu

Foto: Dnevnik / HRT

Još jedan velik uspjeh hrvatskih liječnika. U Klinici za ortopediju u Lovranu desetogodišnjaku je presađeno rame i dio nadlaktične kosti ugradnjom 3D implantanta. To je prvi put da se u nas takav zahvat izvodi kod tako mlade osobe kojoj je dijagnosticiran invazivni zloćudni tumor ramena. Riječ je o složenom zahvatu koji se i u svijetu izvodi vrlo rijetko.

Najnovija tehnološka dostignuća primjenjuju se u zdravstvu i za dobrobit pacijenata. Personaliziran implantat od titana, napravljen uz pomoć 3D print tehnologije, zamijenio je rame i dio nadlaktične kosti desetogodišnjeg djeteta, a doktor Danijel Lopac predvodio je iskusan tim koji je zahvat i obavio. 

- Slika prikazuje stanje po operativnom zahvatu gdje smo uklonili tumorsku masu koja je razarala lopaticu i dio ramenog obruča, tako da smo morali odstraniti cijelu lopaticu i jedan dio ramenog zgloba i to rekonstruirati, naglasio je Danijel Lopac, ortoped, Klinika za ortopediju Lovran.

Printani implantat napravljen je u Njemačkoj, a ova iznimno rijetka operacija, trajala je 7 sati. Dijete se od zahvata dobro oporavlja, ruka je zadržala funkcionalnost. 

- Ovo su rijetki operacijski zahvati zato što je sama lokalizacija pojavnosti tumora na tom mjestu rijetka. Ovakve operacije rade se jako rijetko, odnosno europski centri imaju vrlo mali broj takvih pacijenata, rekao je Lopac. 

Odnosno, dosad je obavljeno samo nekoliko ovakvih operacija. 

- Personaliziranim pristupom, ne samo u slučaju ramenog zgloba, nego i ostalih struktura poput kuka, zdjelice, kralježnice moguće je izraditi unikatan transplantat, implantat, primjeren samo toj osobi i nikom drugom, istaknuo je Branko Šestan, ravnatelj Klinike za ortopediju Lovran.

Ovakvi implantati iznimno su skupi i nužno je potrebna potpora HZZO-a i Ministarstva zdravstva. Ovakav zahvat dio je redovitog operacijskog programa ortopedije u Lovranu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!