Više od 600 veslača željno očekuje Maraton lađa

06.08.2022.

07:00

Autor: Mateja Delija/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Maraton lađa

Maraton lađa

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Sve je spremno za 25. Maraton lađa na Neretvi. Na trasi dugoj 22 i pol kilometra od Metkovića do Ploča ove će se godine za Štit kneza Domagoja natjecati više od 600 veslača. 

Samo osam dana dijeli nas od poznate utrke na Neretvi. 

- To je uvijek druga subota mjeseca kolovoza, vrućega mjeseca i vrućega dana. Maraton lađa na Neretvi u 17 sati ispod Lučkoga mosta u Metkoviću, u 19 sati u Pločama, rekao je Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara Neretve.

Do cilja u Pločama veslat će 30 ekipa i to ne samo iz neretvanskog kraja. Ova manifestacija posljednjih godina privlači sve više natjecatelja iz cijele regije. 

- Ekipa će biti dvije iz inozemstva, po jedna iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a 10 će ekipa biti iz ostatka Republike Hrvatske, dakle izvan područja ekipe Neretve, rekao je Ante Šprlje, Udruga lađara Neretve.

Splitski studenti s područja Neretve ove su godine debitanti. 

- Studiramo u Splitu, pa ne možemo baš pratiti treninge, tako da bila je ideja - zašto mi jednostavno ne bi napravili svoju ekipu, naglasio je Filip Volarević iz Metkovića.

- Najveći problem za ekipu Maratona bio je skupiti ljude koji će tu biti cijelu godinu i žrtvovati se za treninge, rekao je Marko Volarević iz Metkovića.

Zbog ljubavi prema Maratonu skripte i knjige na ljetnom odmoru zamijenit će vesla, a pomoć u lađi dat će i prijatelji iz Splita kojima nije teško dolaziti na treninge.  

- Dignem se ujutro u 6, radim do 14 sati, ručam, odmorim i u 4 sata krenem ovamo. Vratim se navečer u ponoć, rekao je Jure Galić iz Splita.

- Veslati Maraton, to je nešto neopisivo. Cijeli život živite ovdje i gledate, dođete do trenutka da ste vi dio toga i to je ostvarenje snova, naglasio je Ante Talajić iz Metkovića.

A za ostvarenje snova važne su pripreme, pa lađari vrijeme provode veslajući na vodi ili radeći kondicijske vježbe u teretani.

- Po 12 vježbi koje idu u krug, većinom kao nekakve da simulira aktivnost Maratona lađa, rekao je Hrvoje Volarević iz Metkovića.

Pobjednički tron svima je san, posebno ako ste Neretvani, no pobjeda im kako kažu nije važna, jer veslati ovu utrku posebna je čast. 

- Samo izveslati Maraton velika je stvar, a kamoli doći do nekog vrha, istaknuo je Josip Pehar iz Metkovića.

- Spremni smo i očekujemo dobru borbu, rekao je Hrvoje Volarević.

Preostaje im za nekoliko dana izboriti mjesto za startne pozicije, a u Maratonu lađa od Metkovića do Ploča i ove će godine moći uživati cijela Hrvatska uz izravan prijenos na drugom programu HRT-a. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!