Volonteri mijenjaju društvo nabolje

05.12.2022.

20:36

Autor: Marija Milas/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Dan volontera

Dan volontera

Foto: HTV / HRT

Volonteri su oni koji potrebe slabijih i nemoćnih stavljaju ispred svojih - i tako mijenjaju društvo nabolje. U temelju njihova rada su solidarnost i dobra volja. Zaslužuju našu pozornost i ne samo na Međunarodni dan volontera.


Volonteri su oni koji potrebe slabijih i nemoćnih stavljaju ispred svojih - i tako mijenjaju društvo nabolje. U temelju njihova rada su solidarnost i dobra volja. Zaslužuju našu pozornost i ne samo na Međunarodni dan volontera.

Gospodin Mladen zna vrijednost volontera čak i kad je riječ o sitnicama. U udruzi tjelesnih invalida organizirao je natjecanje, a volonteri su im pomagali. 

- Pa za svaku pohvalu od njih. Vjerojatno je to njima mali korak koji čine, ali nama kojima je to potrebno to je za nas velika pomoć i na tome im jako zahvaljujem, naglašava Mladen Rajković, voditelj kluba sportaša Udruga tjelesnih invalida Bjelovar. 

Da bi se učinilo dobro djelo, nije potrebno mnogo. To zna Melita Hršak, koja se volontiranjem odlučila baviti 2016., kada je krenula u srednju školu. 

- U jednoj volonterskoj akciji ja sam osjetila svoj poziv za svoju struku, odnosno edukacijsku rehabilitaciju i to je bilo to, rekla je Meloita Hršak, dobitnica nagrade "Fizička osoba volonterka" te dodaje kako ju je cijelo vrijeme vodio jedan citat, a to je imaš dvije ruke, jednu da pomogneš sebi, a drugu da pomogneš drugome. 

Pravim altruistima, život bez volontiranja potpuno je nepojmljiv.

- Pa bio bi pust i siv, bio bi nezamisliv. Taj život bi bilo puko vegetiranje, preživljavanje. Humanost je u tome da pomažemo drugima, naglašava Alvis Sudar, dobitnik Volonterskog Oskara.

- Preko 10 godina volontiram, za mene volontiranje znači jako puno, puno mi je srce kad pomažem. Ljudi me trebaju, govori
Helena Tašanović, dobitnica nagrade za životno djelo. 

Volonteri za svoj rad ne traže ništa zauzvrat. No drago im je kad se njihov trud prepozna i nagradi.  

- Naravno da nam je drago. Jer kompletan naš rad zasnovan je na volonterstvu. Imamo preko 7000 volonterskih sati, rekla je Sonja Grgat, redsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma Caspera. 

Volonterstvo je kamen-temeljac civilnog društva. U Hrvatskoj ga čini više od 59 tisuća volontera, s 3 milijuna odrađenih sati u 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!