WHO poziva na reviziju sustava zaštite mentalnog zdravlja

17.06.2022.

09:07

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: ESB Professional / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na globalnu transformaciju skrbi za mentalno zdravlje u petak u prigodi objave najvećeg izvješća o stanju mentalnog zdravlja u svijetu od početka stoljeća koje pokazuje da su depresija i anksioznost porasle za 25 posto samo u prvoj godini pandemije izazvane koronavirusom.

Gotovo milijarda ljudi, ili gotovo svaka osma osoba u svijetu, živjela je 2019. godine, prije početka pandemije, s problemima mentalnog zdravlja, a osobe s teškim mentalnim bolestima umiru 10 - 20 godina prije od ostatka populacije, upozorava se u izvješću.


WHO upozorava da ulaganje u mentalno zdravlje nije poraslo u godinama pandemije pa je samo 2 posto nacionalnog proračuna posvećeno mentalnom zdravlju, odnosno manje od 1 posto cjelokupne međunarodne pomoći.


Mark Van Ommeren iz odjela za mentalno zdravlje u WHO-u rekao je da izvješće upozorava na "golemu patnju" diljem svijeta, napominje agencija France presse.


Ističe se da je stanje još teže za ljude koji žive u zonama sukoba, gdje se procjenjuje da svaka peta osoba pati od nekog problema mentalnog zdravlja.


Mladi, žene i osobe koje već imaju neku tegobu mentalnog zdravlja najteže su pogođeni COVID-om i ograničenjima koje su vlade nametale.


Izvješće također upozorava na velika odstupanja među zemljama kad je riječ o pristupu mentalnom zdravlju, piše nadalje AFP.


Više od 70 posto osoba koje pate od psihoze prima terapiju u zemljama visokog dohotka, no samo 12 posto u zemljama niskog dohotka. 


Izvješće poziva da se stane na kraj stigmatizaciji mentalnih bolesti te se napominje da i danas 20 zemalja u svijetu kriminalizira pokušaj samoubojstva.


Neki od čestih uzroka depresije su seksualno zlostavljanje i maltretiranje u djetinjstvu, navodi se u izvješću te se poziva na rješavanje tih problema putem društvene skrbi, podrške obiteljima u nevolji i programa socijalne i emocionalne edukacije u školama.


Društvene i ekonomske nejednakosti, rat, klimatska kriza i zdravstvene prijetnje poput pandemije navode se kao čimbenici rizika za razvoj mentalne bolesti.


Svatko od nas ima doticaj s nekim tko ima problem s mentalnim zdravljem. Dobro mentalno zdravlje znači dobro fizičko zdravlje, a novo izvješće daje uvjerljiv argument za promjenu, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Ulaganje u mentalno zdravlje ulaganje je u bolji život i budućnost za sve, istaknuo je Ghebreyesus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!