Za bolje liječenje raka nužna Nacionalna onkološka baza podataka

01.03.2022.

15:34

Autor: V.G./Hina/HRT

Onkološki bolesnik

Onkološki bolesnik

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kao jedan od prvih koraka u provedbi Nacionalnog strateškog okvira za rak, usvojenog prije godinu dana, nužno je osnovati Nacionalnu onkološku bazu podataka koja će objediniti sve dostupne podatke o liječenju raka, istaknuto je u utorak na panelu Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

Predsjednik KUZ-a Ivica Belina podsjetio je da su udruge bolesnika pri donošenju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka isticale važnost osnutka onkološke baze podataka pa je sada vrijeme za konkretne korake svakog dionika u tom procesu, kako bi zaživjela baza podataka.

Pristup podacima o vrstama raka i njihovim karakteristikama, praćenje procesa i ishoda nužni su za poboljšanje liječenja onkoloških bolesnika. Također treba standardizirati medicinsku dokumentaciju, prikupljanje podataka, vrste i izvore podataka, njihovo korištenje i interpretaciju, zahvaljujući čemu će pacijenti moći odabrati ustanovu koja postiže najbolje rezultate liječenja.

Na panelu na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravstva, HZJZ-a i Hrvatskog društva za internističku onkologiju zaključeno je da će se do kraja godine prikupljati podaci iz ustanova, a dotad treba izraditi koncept njihova prikupljanja.

Zaključeno je da treba certificirati zdravstvene ustanove i razviti mrežu onkoloških ustanova, izraditi protokole suradnje na svim razinama sustava, a važnu ulogu imat će udruge pacijenata jer imaju dublji uvid i razinu znanja u praćenju ishoda liječenja i kvalitete života oboljelih osoba.

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, procjenjuje se da u našoj zemlji živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka. To je drugi najčešći uzrok smrtnosti, odgovoran za 27 posto smrti u Hrvatskoj, vodeći je uzrok smrtnosti osoba mlađih od 65 godina te je odgovoran za 50 posto smrtnih slučajeva kod žena i 35 posto kod muškaraca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!