Zaštitimo morske kornjače - ta simpatična stvorenja!

16.12.2021.

14:16

Autor: Mariola Milardović Perić/Dnevnik u podne/IMS/HRT/I.B.

Morska kornjača

Morska kornjača

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Morske kornjače jedna su od najugroženijih životinjskih vrsta i zato su zaštićene. Procjenjuje se da se samo u Jadranskom moru godišnje ulovi više od 5 tisuća jedinki. Fotografijama i pričama na izložbi "Zaštita i očuvanje morskih kornjača" Hrvatski prirodoslovni muzej i Plavi svijet žele ojačati svijest javnosti o ugroženosti i potrebi zaštite tih simpatičnih stvorenja.

Stotinama milijuna godina s plaža istočnog Mediterana horde malih kornjačica kreću u modru pustolovinu života, do svojeg doma. Morska bića niti poznaju granice niti se mogu boriti protiv najvećega neprijatelja - čovjeka. I zato su stručnjaci iz šest mediteranskih zemalja udružili snage u projektu Life europeturtles, kako bi zaštitili ugroženu glavatu i zelenu želvu.

- Kroz projekt smo pokušali obuhvatiti cijelo područje obitavanja tih životinja. Kornjače koje u Jadranu odrastaju, prezimljavaju, hrane se i slično, odlaze u topliji dio istočnog Mediterana gdje polažu jaja, pare se i onda se vraćaju na područja na kojima obitavaju. Naš cilj je ovim projektom bio na neki način provesti sveobuhvatne akcije zaštite tih vrsta u cijelom području njihovog obitavanja, rekao je dr. sc. Draško Holcer, koordinator projekta "Life Euroturtles".

Istraživali su iz zraka, uspostavili GPS sustav praćenja, otvorili opravilišta za kornjače, educirali ribare, sve da bi kornjače spasili od nestajanja.

- Sjeverni Jadran, kao jedno od najvažnijih područja za ribarstvo općenito u Mediteranu, je pod velikim pritiskom od mogućih ribarskih alata. I procjena je da više od desetak tisuća životinja, tih glavatih želvi, završi u ribarskim alatima, godišnje, istaknuo je dr. Holcer.

Petogodišnji projekt završava splitskom izložbom "Zaštita i očuvanje morskih kornjača".

- Osim naših odraslih posjetitelja, orjentirat ćemo se i na djecu. Znači, dječje radionice, vrtići i škole - jer od malena se uči, istaknuo je ravnatelj Prirodoslovnog muzeja Split Nediljko Ževrnja.

Naučit će da kornjače najviše stradavaju od ribarskih alata i plastike u koju se upletu ili je progutaju. I da tom tihom moreplovcu jedino može pomoći najveći neprijatelj, čovjek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!