Zažarila se polja lavande na otoku Hvaru

17.07.2020.

13:55

Autor: Maja Zrnić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Osim bogate povijesti i kulture, lijepih plaža i mora, dobre zabave, Hvar je poznat i kao otok lavande. Posljednjih godina sve je više mladih otočana koji obnavljaju polja lavande i nude taj mirisni cvijet ili eterično ulje kao - turistički suvenir.
Osim bogate povijesti i kulture, lijepih plaža i mora, dobre zabave, Hvar je poznat i kao otok lavande. Posljednjih godina sve je više mladih otočana koji obnavljaju polja lavande i nude taj mirisni cvijet ili eterično ulje kao - turistički suvenir.

Zažarila su se polja na otoku Hvaru, lavanda je u punom cvatu i zamirisao je otok. Krenula je, naime, žetva lavande.

- Treba znat koristit srp. Istina, bilo bi dobro imati čarobni štapić da se s njim zamaše i ovo sve požanje. Krenuli su nekakvi strojevi, ali mi to na ovom terenu ne možemo koristiti, nego isključivo samo srp, kaže Jerko Pajina, proizvođač lavande.

Iako se na ovom stepenastom terenu sve obavlja ručno, hvarsko sunce i mediteranska klima daju posebnu kvalitetu eteričnom ulju. Hvar je u najboljim danima proizvodio čak 10 posto svjetske potrošnje, pa je kvaliteta hvarske lavande nadaleko poznata.

- Ustaje se rano, čisto zbog sunca. Kaže se da je najbolje žanjati u podne, mada mi to nikad nismo probali. Rekord nam je bio 11 sati zato jer smo htjeli završiti, ali obično počinjemo u 4 ujutro do maksimalno 8 sati, ili popodne od 6 do 9 sati, dodaje Pajina.

Od žetve Pajinina ekipa dobiva od 16 do 24 litre ulja i 250 kilograma cvijeta, a kad su počeli cijena je bila 300 kuna za litru, a sada je 600 -  700 kuna.

Nakon polja otišli smo u obližnju destileriju u Zastražišću. Tamo se već zahuktao kotao. Naime, prije par dana, završila je destilacija smilja i započela lavande.

- Funkcionira na način da je ovo paro-generator, u njemu se stvara vodena para. Ona ulazi u susjednu posudu, tzv. retortu u kojoj se nalazi bilje. Normalno, zakonom fizike para ide gore i nakon što je iscrpila eterično ulje, prebacuje se u hladnjak, objašnjava nam Grgo Lučić, voditelj destilerije, te dodaje da se lavandu sadi sve više i više jer ulje se i dalje koristi, a i odlično ide uz turizam.

Sve više mladih ljudi koji su naslijedili obiteljska imanja, obnavlja lavandu. Gosti vole kupovati suvenire od lavande, čiji će ih miris tijekom cijele zime podsjećati na more, sunce i otok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!