17:16 / 25.04.2018.

Autor: T.V./N.G./HRT/Hina

Zbog slabe procijepljenosti vraćaju se bolesti koje su bile iskorijenjene

-

-

Foto: - / -

Protekle dvije godine Europu je zahvatila epidemija ospica, bolesti koja je gotovo bila iskorijenjena cijepljenjem. Samo u siječnju i veljači ove godine Europa bilježi 11.000 oboljelih od ospica, sa žarištima u Srbiji, Francuskoj, Ukrajini i Grčkoj.
Protekle dvije godine Europu je zahvatila epidemija ospica, bolesti koja je gotovo bila iskorijenjena cijepljenjem. Samo u siječnju i veljači ove godine Europa bilježi 11.000 oboljelih od ospica, sa žarištima u Srbiji, Francuskoj, Ukrajini i Grčkoj.

Upravo zbog nedovoljne procijepljenosti stanovništva, ta se bolest vratila i izazvala više teških slučajeva sa smrtnim ishodom, koji su pogodili djecu i mlađe odrasle osobe.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom putem društvenih medija želi informirati i educirati javnost o dobrobitima i važnosti cijepljenja u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna cijepljenja, od 23. do 29. travnja, koji se održava pod sloganom 'Spriječi. Zaštiti. Cijepi'.

Cijepljenje je pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas za zaštitu javnoga zdravlja, poručili su iz HALMED-a. Cjepiva su danas opsežno i vrlo strogo regulirana i kontrolirana, čime se osigurava najviša razina zaštite zdravlja pacijenata i javnog zdravlja. Kao jedna od najučinkovitijih i najuspješnijih javnozdravstvenih mjera, cijepljenje je spasilo te nastavlja spašavati više ljudskih života no bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti, ističu. Zahvaljujući cijepljenju, podsjećaju u HALMED-u, neke su vrlo opasne bolesti, poput velikih boginja, iskorijenjene. Neke se bolesti, kao što je dječja paraliza, nalaze pred iskorjenjivanjem, dok su brojne druge zarazne bolesti - kao što su neonatalni tetanus, tuberkulozni meningitis, ospice, rubeola, difterija i druge - stavljene pod nadzor.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake se godine cijepljenjem sprječava 2-3 milijuna novih smrtnih slučajeva uzrokovanih navedenim bolestima.

U posljednje vrijeme zbog pada procijepljenosti u Europi dolazi do ponovne pojave pojedinih bolesti koje je moguće spriječiti cijepljenjem. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), broj oboljelih od ospica u Europskoj uniji u 2017. godini više se nego utrostručio u odnosu na 2016. godinu, pri čemu 86 posto oboljelih nije bilo cijepljeno.

Danas je u Rijeci održana tribina za građanstvo o problematici cijepljenja.  Liječnici riječkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ponovno su upozorili na slabu procijepljenost djece na ospice te difteriju pa ne iskučuju pojavu epidemije ospica i u našim krajevima. Kažu, uz individualnu zaštitu, zakonski smo dužni svi se zajedno brinuti i za kolektivni imunitet - potrebno je imati 90 posto procijepljenosti za zaštitu populacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!