'Ne' sjedilačkome načinu života

26.09.2021.

23:03

Autor: Lana Gašparac/Matea Mikiš/Dnevnik 3/HTV/IMS

Na Jarunu predstavljeno 30 vrsta sportova

Na Jarunu predstavljeno 30 vrsta sportova

Foto: Dnevnik 3 / HTV

Pronaći svoj sport i biti aktivan cijele godine. Reći ne sjedilačkom načinu života. Na zagrebačkom Jarunu energije nije nedostajalo. Povod - Nacionalni dan Europskog tjedna sporta.


Kako bi se građane zainteresiralo za zdraviji i aktivniji život, na Jarunu je predstavljeno više 30 sportova. Od onih popularnih, pa do onih manje poznatih, ali jednako vrijednih.

Luka Drokan, europski prvak u obaranju ruke osoba s invaliditetom, smatra da postoje predrasude vezane uz taj sport, da je „kafanski sport”.

- Nije tako, obaranje je po meni prvo tehnika, a onda sport snage, tumači. 

No maleni Alex još se nije odlučio što bi trenirao, zato je isprobao sve što je mogao – mačevanje, trampolin, rukomet, a najviše mu se sviđa streličarstvo.

Uz mlađe, zabavljali su se i oni malo stariji. Svoje vještine u fitnessu došle su pokazati žene, koje, kako kažu, drže do sebe. 

Upravo Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da bi se svaka osoba trebala baviti nekom aktivnošću od 2 do 5 sati tjedno. U Hrvatskoj samo 19 % odraslih to čini. 

Josip Pavić, posebni savjetnik u Ministarstvu turizma i sporta, objašnjava da su fizička aktivnost i rekreacija izuzetan alat u sprječavanju nekih bolesti, u očuvanju zdravlja i da se tih pola sata uvijek može pronaći.

Prema statistikama, u posljednjih šest izdanja pokrenuto je više od 150.000 građana, pa se organizatori nadaju da će dobar odaziv biti i ove godine.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!