Život s post covid sindromom: "Sve je bilo jako teško, ne možeš do zraka"

28.10.2021.

19:20

Autor: Ružica Divac Borovečki/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

"Sve je bilo jako teško, ne možeš do zraka"

"Sve je bilo jako teško, ne možeš do zraka"

Foto: Dnevnik / HRT

Pacijentima koji i tri mjeseca nakon što su preboljeli COVID imaju poteškoća s disanjem i bolovima u mišićima, preporučuje se plućna rehabilitacija koja se odnedavno može obaviti i u Specijalnoj bolnici u Krapinskim toplicama.

Božena Skozrit koronu je preboljela prošle zime. Dugotrajna visoka temperatura i upala pluća ostavili su trag. Jednostavne aktivnosti poput kuhanja kave ili šetnje postale su preteške.   


- Sve normalne radnje koje radiš, sve je to bila jako teško, ne možeš do zraka, moraš stati i tako, opisuje Božena Skozrit, Bedekovčina.


I nije jedina, pokazalo se da 10-30 posto osoba razvije post covid sindrom.


- Ono što je zanimljivo jest da se ne javlja samo kod ljudi koji su imali težu kliničku sliku, moguće je i kod onih koji su imali lakšu kliničku sliku da im se simptomi prolongiraju i nakon 12 tjedana, objašnjava dr. sc. Darija Granec, voditeljica tima POST-COVID-19 rehabilitacije.


Prva grupa pacijenata u Specijalnoj bolnici tek je završila 15-dnevnu terapiju, cilj je vratiti mišiće u formu. Specijalna bolnica Krapinske Toplice novom terapijom napravila je stručni iskorak.


- U našoj županiji toga do sad nije bilo, trebalo smo i educirati troje liječnika i sedmero fizioterapeuta, kaže Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.


Županija je kupila 100 tisuća kuna vrijednu opremu, na terapiju uputnicom šalje pulmolog, vježbe se provode individualno. 


- Kod gospođe smo provodili trening na biciklu, provodili neke druge vježbe kako bismo ojačali velike mišićne skupine, da bi u konačnici ona osjetila lakoću svladavanja napora, pojašnjava dr. med. Domagoj Andrić, fizijatar.


- Prije nisam mogla doći do zraka sad je bolje, nasmijano će Božena.


Sad može i u šetnje, ali kavu ne kuha. Njih i okus polako su se vratili, kaže, ali okus nekad omiljenog napitka nikako joj ne odgovara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!