Trebaju li se trudnice i dojilje cijepiti protiv COVID-a?

23.10.2021.

13:58

Autor: Zdrav život/HTV

Puno je mitova i zabluda vezanih uz cijepljenje. Posebna skupina su trudnice.

Puno je mitova i zabluda vezanih uz cijepljenje. Posebna skupina su trudnice.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Puno je mitova i zabluda vezanih uz cijepljenje. Posebna skupina su trudnice za čije cijepljenje i utjecaj cjepiva na trudnicu i bebu postoji vrlo malo provjerenih podataka. Rađaju li se bebe cijepljenih trudnica s visokom razinom antitijela, je li bolje pričekati s cijepljenjem u prvom tromjesečju te preporučuje li se ono uopće, ekipa emisije Zdrav život upitala je stručnjaka sa Zavoda za humanu reprodukciju, profesora Hrvoja Vrčića. 

U posljednje se vrijeme vrlo često provlači neistinita teza o korelaciji cjepiva protiv koronavirusa i neplodnosti kao neželjene posljedice. Za sve je navodno kriv protein sincitin jedan.


Da bi došlo do trudnoće i spajanja stanica posteljice, sinciciotrofoblasta i trofoblasta, i stvaranja posteljice koja može održati trudnoću potreban je protein koji se zove sincitin jedan, objašnjava prof.dr.sc. Hrvoje Vrčić iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb.


- Taj sincitin jedan je sagrađen od 538 aminokiselina. Šiljasti protein ili spike protein, koji je odgovoran za infekciju Covid-19 i koji se koristi u mRNA cjepivu za stvaranje protutijela, je bitno drugačiji nego sincitin jedan. Ovaj ima, ovisno o kojekakvim sojevima, između 210 i 520 aminokiselina. Ono što je važno - od tih 538 aminokiselina u slijedu, ima samo četiri aminokiseline koje su jednake kao kod šiljastog proteina. Da bi se stvorila kros-reakcija, da bi protutijela koja su se stvorila na šiljasti protein Covida-19 mogla reagirati na majčin sincitin jedan, potrebno je minimalna sličnost od dvadeset ili više aminokiselina, pojašnjava.


Osim činjenice da ne postoji veza između ta dva proteina, valja razjasniti i ulogu mRNA u lancu stvaranja imunosti.


- Taj mRNA koji nosi poruku kako stvoriti u organizmu nakon cijepljenja šiljasti protein na kojeg će imunološki sustav muškarca ili žene koja je cijepljena razviti protutijela, vrlo brzo nestaje nakon što preda poruku DNK koji protein treba sintetizirati, pojašnjava dalje Vrčić.


Osim za trudnice, cjepivo protiv koronavirusa je sigurno te se preporučuje i za majke koje doje svoju djecu.


- Znamo da je dječji metabolizam i dječji gastrointestinalni sustav takav da kod djece do šestog mjeseca života želudac i crijeva nisu u potpunosti sposobni da bi razgradili antitijela, pa je stoga dojenje jako dobro i preporučuje se minimalno šest mjeseci jer u tom razdoblju majka sa svojim mlijekom čuva dijete. Ako je majka preboljela Covid 19 infekciju ili ima protutijela koja je stekla cijepljenjem, ta će protutijela kroz mlijeko prijeći djetetu i štititi ga, odgovara prof.dr.sc. Hrvoje Vrčić iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb.


Stručnjaci su jedinstveni po pitanju sigurnosti i dobrobiti cjepiva protiv korona virusa. Bilo bi poželjno da glas razuma i struke prevlada nad neprovjerenim i lažnim tezama kako bi se svakodnevni život vratio u normalno stanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!