Agronomski fakultet očarao posjetitelje biljkama

02.06.2023.

07:00

Autor: Fabijan Kale/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Dan očaranosti biljkama

Dan očaranosti biljkama

Foto: HTV / HRT

Kako se uzgajaju i obrađuju biljke, i što se od njih može proizvesti moglo se doznati na Danu očaranosti biljkama na Agronomskom fakultetu. Niz radionica, bogata ponuda gastro, art i kozmetičkih proizvoda očarala je i staro i mlado.

Dan očaranosti biljkama održava se još od 2012. pod pokroviteljstvom Europske organizacije za biljne znanosti.

- Ima dosta zanimljivih stvari, pokusa, proizvoda, još kad su djeca na fakultetu baš bude lijepo, kazala je Božena Milinković, studentica.

Prigoda je i da se nove generacije zainteresiraju za ovaj fakultet.

- Primarna misija je da nam se stariji ljudi i mlađe generacije ovdje pridruže i da vide kako to izgleda na Agronomskom fakultetu, kazao je Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dan očaranosti biljkama prati cilj Europske organizacije za biljne znanosti.

- Popularizirati znanost o biljkama, upoznati širu publiku s ulogom biljaka za život čovjeka u poljoprivredi, šumarstvu, hortikulturi, svakodnevnom životu, energetici, tekstilnoj industriji, kozmetici, rekla je Vesna Židovec, koordinatorica Dana očaranosti biljkama.

Na vanjskom je dijelu pet štandova s gastro, art i kozmetičkim proizvodima.

- S tim da imamo čipseve od jabuke, imamo čaj od jabuke. S druge strane nam je druga grupa pripremila sok od bazge, matičnjaka i mente, otkrila je Dunja Čičak, studentica Agronomskog fakulteta.

Pet je radionica u vrtu i pokusnim terenima za biljke.

- Imamo grupe osnovnoškolskih učenika za koje smo organizirali jednu nagradnu igru gdje oni traže određene vrste listova određene građe, rekao je Mihael Kušen, asistent na Agronomskom fakultetu.

Dvije su radionice u zatvorenom - gdje su posjetitelji mogli vidjeti kukce - štetnike.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!