09:38 / 23.04.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Akita - jedna od najpopularnijih i najobožavanijih pasmina

-

-

Foto: - / -

Njihova odanost središte je istinite priče o Hachiku, akiti koji je devet godina svakoga dana na kolodvoru strpljivo čekao svog pokojnog vlasnika da se vrati s posla.
Holivudski glumac Richard Gere, francuska filmska zvijezda Alain Delon i ruska klizačka senzacija Alina Zagitova imaju jedno zajedničko - obožavaju japanske pse akite. I u tome nisu usamljeni.

Posljednjih godina potražnja za akitama u inozemstvu nadmašuje onu u njihovoj postojbini. To nimalo ne iznenađuje uzgajivača Osamua Yamaguchija koji već dva desetljeća svoje akite isporučuje stranim vlasnicima.

Yamaguchi u svakom trenutku ima dvadesetak akita, a mnogi od njih su štenci paperjaste bijele ili crvenkaste dlake koji uživaju u međusobnom hrvanju.

Izvorno lovačka pasmina, akita je nastala iz sjeverne japanske regije istog imena. Njihova nevjerojatna odanost središte je desetljećima stare, istinite priče o Hachiku, akiti koji je devet godina svakoga dana na kolodvoru strpljivo čekao svog pokojnog vlasnika da se vrati s posla.

Hachiko ima svoj spomenik ispred tokijske željezničke postaje Shibuya, a njegova je priča pretvorena je i u holivudski film s Richardom Gereom u ulozi vlasnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!