12:13 / 06.06.2019.

Autor: Maroje Vučićević/V.M./HRT

Animafest: animacija na neobičnim mjestima

-

-

Foto: - / -

Prošetali smo mjestima na kojima nema velikog platna, a u središtu događaja je animacija: u tunelu smo isprobali virtulanu animiranu stvarnost, a u galeriji razgovarali s dobitnicom Animafestove nagrade za životno djelo Suzan Pitt.
Prošetali smo mjestima na kojima nema velikog platna, a u središtu događaja je animacija: u tunelu smo isprobali virtulanu animiranu stvarnost, a u galeriji razgovarali s dobitnicom Animafestove nagrade za životno djelo Suzan Pitt.

Početkom tjedna vrata je otvorio jedan od najvažnijih svjetskih festivala animiranog filma - popularni Animafest s više od 400 filmova na programu.

Grupna izložba studenata i profesora s bečke Akademije primijenjenih umjetnosti u mraku se Tunela Grič izvrsno smjestila. Uz pomoć vrhunske tehnologije umjetnici pozivaju publiku na aktivno sudjelovanje u istraživanju osjeta tijela i prostora.

- Uvijek je zanimljivo iskusiti neke nove stvarnosti koje su nam nedostupne radi ograničenja koje nam nameće naše tijelo. S druge strane, treba biti svjestan i rizika koje donosi ova tehnologija, napominje suautorica izložbe Patricia Reis.

- Važno je putem ovakvih umjetničkih akcija razvijati osnove rada s ovim novim izazovnim tehnologijama i medijima. Treba istražiti te nove estetike i postaviti temeljne pojmove, kaže kustosica, mentorica i suautorica izložbe Ruth Schnell.

O programima koji nas očekuju danas na Animafestu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile su producentica Matea Milić i voditeljica ureda za goste Zdenka Domačinović:

Dobitnica Nagrade za životno djelo Animafesta 2019. je Suzan Pitt -slavna je i kao kostimografkinja i stilistica. U Galeriji Kranjčar ekskluzivno su izloženi njezini kaputi inspirirani motivima popularne kulture poput stripova, reklama, originalnih printova i njujorških grafita.

- Prije svega moram naglasiti da su kaputi došli iz njujorške galerije Art Fashion Patricie Field - za modne znalce to je poznato lice stilistice iz kultne serije 'Seks i grad'. Riječ je o unikatima koju su bili izloženi u New Yorku i putovali diljem svijeta i sada su stigli konačno i u Zagreb, ističe producentica Animafesta Paola Orlić.

U atraktivnim popratnim programima Animafesta - izložbama, radionicama i tečajevima za najmlađe možete uživati sve do 8. lipnja kada se festival zatvara svečanom podjelom nagrada.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!