Barbara Munjas se nakon 15 godina vraća na Doru

19.01.2023.

17:16

Autor: HRT

Barbara Munjas

Barbara Munjas

Foto: Dario Njavro / HRT

Barbara Munjas je istarska kantautorica. Hrvatska glazbena scena ju je upoznala 2007., kada je kao srednjoškolka prvi put nastupila na Dori. Do 2012. je bila članica Gustafa, a 2013. je karijeru nastavila u bendu Barbari u kojem je, uz lead vokal, bila i autor pjesama.

Barbara se lani htjela prijaviti na Doru, no zbog zdravstvenih razloga nije stigla napraviti dobru pjesmu. Ove godine je 15. obljetnica od njezina prvog nastupa na Dori.

- Nekako smatram da je zgodno da zatvorim krug. Počela sam s Dorom, te 2007. mi se puno toga otvorilo u životu, krenula sam na glazbeni put. Sada je vrijeme da se dignem na neki viši nivo, objasnila je.

Dora je, dodaje, idealna prilika za to, a alternativna glazba kojom se bavi nema baš puno medijskog prostora.

- Na Dori predstavljam svoj glazbu i ono što radim, dodala je.

Dora 2007. joj je bila svojevrsna odskočna daska u karijeri.

- Niti mjesec dana nakon Dore sam "upala" u Gustafe. Tada sam otkrila u kojem smjeru se želim kretati što se tiče glazbe, da želim biti dio benda, dio kolektiva, da želim sama raditi svoju glazbu i da moram naučiti svirati neki instrument, rekla je Barbara.

Najlogičniji izbor je bila gitara, kako kaže, mogla je i svirati i kretati se.

@hrvatska_radiotelevizija @Barbara Munjas "Na Dori predstavljam svoju glazbu i ono što radim" #dora #dora2023 #fyp #music #glazba #zavas #eurovision #eurovision2023 #video ♬ original sound - HRT

Pobjeda na Dori bi joj predstavljalo veliko priznanje za glazbeni rad i ono što radi. Jako bi ju usrećilo.

- Kada dugo radiš i dio si alternativnog svijeta, priznanje od široke publike, za mene bi to bilo "huge", bila bi mi velika čast predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Moja prva želja je bila upasti na Doru, da prezentiram svoju glazbu nekoj široj publici, ali jednom kada prođeš na Doru, sljedeći cilj ti je pobjeda. Nije da sam upala na Doru i to je to, nego idem do kraja. Na kraju krajeva, pjesmu smo radili namjenski, nismo imali neku pjesmu u ladici, nego smo išli napraviti pjesmu za Doru za koju smo smatrali da bi mogli s njom nastupiti i na Eurosongu, rekla je.

Što se tiče karijere izvan Hrvatske, Barbara kaže da ako se takve stvari dogode, da bi to bilo odlično.

- Prvenstveno se trebamo fokusirati na ovo područje, onda polako izlaziti van. Imam mogućnosti za to jer mi je većina pjesama na engleskom jeziku i lako nas je razumjeti i razumjeti o čemu pjevamo. Ako se tako nešto desi, mi smo spremni tako nešto raditi, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!