Belgijka prikupila gotovo 60.000 starinskih limenih kutija

07.08.2021.

10:01

Autor: Hina/HRT/D.D.

Belgijka prikupila gotovo 60.000 starinskih limenih kutija

Belgijka prikupila gotovo 60.000 starinskih limenih kutija

Foto: Yves Herman / REUTERS

Belgijka Yvette Dardenne (83) prikupila je gotovo 60.000 starinskih limenih kutija iz cijelog svijeta u 30 godina.

Šarene limene kutije nagomilane oko kolekcionarke Dardenne nekad su se koristile za spremanje od čokolade, slatkiša, kave, riže do duhana, talka i krema za cipele, a neke su stigle čak iz Indije.


Kolekcija, koja zauzima čak četiri kuće, započela je čokoladnom kutijom Cote d'Or na kojoj je bila ilustracija plavuše s plavim šeširom, rekla je Dardenne za Reuters pokraj pažljivo posloženih limenih kutija. Kasnije su joj same pristizale, istaknula je.


- Nisam nigdje bila. Nisam putovala. Ljudi još uvijek misle da sam puno putovala. Brzo se proširilo (da skupljam kutije). Ponekad bi se, baš kad bi moj suprug otišao do ureda, netko pojavio i ponudio mi nešto, rekla je Dardenne koja živi u Grand-Halletu u belgijskoj pokrajini Liege.


Jedno od njezinih najvećih blaga je kutija iz 1868. s amblemom dva konja na poklopcu, proizvedena za kekse proizvođača Huntley & Palmers u Readingu u Engleskoj.


Vjeruje se da je to prva litografirana kutija, prema Dardenne, čija se kolekcija može pogledati uz prethodni dogovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!