Božićni kolači dio blagdanskog ugođaja

14.12.2021.

07:00

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Domaći božićni kolači

Domaći božićni kolači

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Blagdani su vrijeme kada se vraćamo tradiciji. U Trnovcu Bartolovečkom, mjestu nedaleko od Varaždina, žene iz Udruge "Trnovečko srce" počele su pripremati božićne slastice. Na njihovu blagdanskom stolu nezaobilazna je prosta trnovečka makovnjača.

Dio blagdanskih ugođaja božićni su kolači različitih oblika, mirisa, boja, okusa. S pripremama se počinje tjedan, dva prije blagdana. Žene iz udruge "Trnovečko srce" već su izradile delicije za blagdanski stol.

-Digani kolač, orehnjača, makovnjača, prosta makovnjača, sitni kolačići, vanilin kiflići.., nabrojala je Marija Višnjić, predsjednica udruge "Trnovečko srce".

Sve su to dragocjeni recepti njihovih baka, majki.

- To nisu bili neki fini kolači jer je to bilo više domaće i kolinje su već bile pa su se radili salenjaci, domaći kolačići. Mi smo to zvali doma, a to je bilo s masti, nije bilo margarina, objasnila je Višnja Šilec, članica udruge "Trnovečko srce".

Sastojci trnovečke proste makovnjače stogo su čuvana tajna. Ta je slastica njihov zaštitni znak. Gospođa Višnja danas je vrsna majstorica. Trebalo je mnogo učiti.

Baš se ne mogu pohvaliti da sam to učila od mame. Moja mama je stara gazdarica što se toga tiče, ali sam se skrivala doma i usavršavala kad sam došla tu. Onda smo mi tu sve skupa i naučile sve ono što nismo znale, rekla je Šilec.

Za autohtonu slasticu najvažnije je dobro pripremiti tijesto.

- To je inače jednostavno tijesto koje se radi od brašna, vode, soli i zamijesi se. Onda se mora odmoriti te ga vučemo i širimo te stavljamo nadjev od maka. Ide mak, vrhnje, mak se popari s mlijekom i vrhnjem i naravno mast odnosno maslac i šećer obavezno, ispričala je Šilec.

Jer bez šećera kolač nije kolač. A marljive Trnovčanke recept prenose s koljena na koljeno te brižno čuvaju tradiciju obiteljskog blagovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!