17:04 / 09.07.2020.

Autor: Hrvoje Gunjača/HRT

Čokoladni suvenir tvrđave sv. Nikole

-

-

Foto: - / -

Čokoladna tvrđava ručni je rad majstorica naše najstarije konditorske tvornice.
Prije točno tri godine, šibenska pomorska tvrđava sv. Nikole uvrštena je na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine! Na svečanosti u povodu obljetnice predstavljen je reprezentativan suvenir, ali i projekt cjelovite obnove tog remek djela fortifikacijske arhitekture 16. stoljeća.

Susret s čuvaricom pomorskoga prilaza Šibeniku poseban je doživljaj za posjetitelje. Doma, nakon obilaska, nose pregršt dojmova. Od sada mogu i - reprezentativan suvenir. Slatki! 

Čokoladna tvrđava ručni je rad majstorica naše najstarije konditorske tvornice.

- Izradili smo ga u dvije dimenzije: ona veća - bombonijera, koja je planirana da bude kao jedan poslovni poklon i ova manja, koja će ići kao suvenir u našem info centru, aerodromima, rekla je ravnateljica Javne ustanove Priroda Anita Babačić Ajduk.

- Projekt Hrvatska baština u čokoladi je Kraševa oda hrvatskoj tradiciji i bogatoj kulturi, s kojom mi duboko živimo, istaknuo je predsjednik Uprave Kraša Slavko Ledić.

Htjela sam da se nekako to poveže - industrija i naša baština. Jer na taj način ćemo promovirati i industriju i baštinu, rekla je autorica ideje čokoladnog suvenira Kristijana Kelava.

Šibenik je jedan od rijetkih gradova u svijetu s čak 2 UNESCO-ova spomenika. Oba i s reprezentativnim suvenirima.

- Katedrala već ima travaricu s katedralom unutra, a tvrđava je dobila malu čokoladnu tvrđavu. I to su krasni suveniri, koje ćemo mi kao Turistička zajednica poklanjati našim gostima i prijateljima Šibenika, ističe direktor Ureda TZ grada Šibenika Dino Karađole.

Za svoj treći UNESCO rođendan, sv. Nikola je dobio projekt cjelovite obnove. Posebno zahtjevan zbog statusa tvrđave.

Sve popratne sadržaje udomit će tako Posjetiteljski centar, koji se uređuje u bivšem vojnom objektu, u neposrednoj blizini. Za obnovu tvrđave tražit će se europski novac.

Projekt je vrijedan preko 100 milijuna kuna. Nadamo se da će postati strateški za Republiku Hrvatsku, što znači da očekujemo i nacionalno sufinanciranje, rekla je Anita Babačić Ajduk.

Tvrđava će tako ponovno dobiti i kopneni pristup - pasarelom - rekonstruiran na temelju arheoloških istraživanja i arhivske građe. I spojen na postojeću šetnicu uz kanal sv. Ante.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!