Damir Kedžo: "Angels and Demons" je izlazak iz moje zone komfora

20.01.2023.

14:00

Autor: B.A./HRT

Damir Kedžo

Damir Kedžo

Foto: Dario Njavro / HRT

Damir Kedžo vraća se na pozornicu Dore. Nakon pobjede 2020. godine s pjesmom "Divlji vjetre", mladi Omišljanin, koji je već godinama prepoznatljivo lice na hrvatskoj glazbenoj sceni, ovaj je put u konkurenciji sa skladom "Angels and Demons" skupine stranih autora.

Kako uspoređuje dvije pjesme, i kako to da se sada odlučio za engleski jezik?


- Meni osobno je svaka pjesma draga na svoj način. Iznimno sam sretan jer je "Divlji vjetre" ostala u publici, ljudi ju vole i pjevaju na koncertima. S druge strane, "Angels and Demons" je izlazak iz jedne moje zone komfora te predstavljanje mene u jednom drugačijem svjetlu. Glazba je univerzalan jezik i smatram da ne bi trebao biti presudan u osjećanju pjesme, tako sam se i sad vodio, kaže Kedžo.


Pitali smo ga kako bi opisao poruku svoje nove pjesme.


- Smatram da svatko u glazbi, umjetnosti treba pronaći nešto za sebe pa je nezahvalno drugima pokušati tumačiti značenja. Moj doživljaj je da u svemu postoje dualizmi, pa i u ljubavi, poručuje.

"Angels and Demons" djelo je autora Jamieja Duffina, Stefana Celara, Michaela Chun-Faija Chunga, poznatog i kao Kyler Niko, i Victorije Jane Horn.


- Do suradnje je došlo preko moje suradnice zadužene za kontakte s inozemstvom. Željeli smo raditi na zajedničkom projektu, poslala mi je pjesme za koje je mislila da se s njima mogu povezati i pronašao sam jednu za sebe te odlučio da je to pjesma za Doru 2023. Suradnja s inozemstvom već sad otvara neka nova poglavlja za mene i zašto ne nastaviti u tom smjeru, kaže Kedžo.

Osvrnuo se i na druge natjecatelje na Dori i otkrio tko mu se najviše svidio.


- Smatram da tko god stane na veliku pozornicu je pobjednik, posebno manifestacije kao što je Dora. Ona jednostavno zahtijeva posvećenost i fokus prema onome što radiš, glazbi, scenskom nastupu, pričanju priče... Svidjela mi se Harmonija Disonance i drago mi je da se Let 3 napokon prijavio, kaže Kedžo.

Mladi glazbenik otkrio nam je i jedan zanimljiv životni cilj.


- Volio bih biti bolji u poznavanju i branju gljiva. Zasad znam ubrati samo vrganje, ali to je nešto što me jako interesira u sljedećim godinama svoga života, kaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!