Hus o probama bez Akija, velikom koncertu u Areni i budućnosti 'Parnog valjka'

03.06.2022.

11:01

Autor: HRT/Dobro jutro, Hrvatska/.E.P.C.

O velikom koncertu "Valjak i prijatelji. Dovoljno je reći...Aki"

O velikom koncertu "Valjak i prijatelji. Dovoljno je reći...Aki"

Foto: HTV / HRT

U subotu u 20.10 HTV će na Prvom programu emitirati snimku koncerta "Valjak i prijatelji. Dovoljno je reći... Aki", održanog 26. ožujka u prepunoj zagrebačkoj Areni. O dojmovima s koncerta posvećenog preminulom frontmanu Parnog valjka, legendarnom Akiju Rahimovskom, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorio je Husein Hasanefendić Hus. 

- Emocionalno, bilo je vrlo burno. Nisam dugo vremena nakon koncerta uopće bio svjestan što se desilo. Bila je to vrlo neobična situacija, ali jedna fenomenalna energija i emocija, rekao je Husein Hasnefendić Hus o vlastitom doživljaju koncerta, održanog bez Akija, legende Parnog valjka.


Bilo je, kaže, vrlo čudno kad su počeli s probama na kojima su umjesto Akija pjevali neki drugi glasovi. Opisao je kako je prva proba s gostima bila bolna.


- Stajali smo 10 minuta, nismo znali što da radimo. Nema Akija. Kad su počeli dolaziti gosti, trebalo nam je neko vrijeme. Ona navika - krenemo svirat neku pjesmu, Akijev glas se pojavljuje, a sad odjednom, neki drugi glasovi, rekao je Hus.


Svi su, kaže, te pjesme donijeli na neki svoj način. 


- Ne znam, na kraju, vidjet će ljudi sutra i procijenit će, kazao je i uz dugi uzdah dodao kako je njemu teško biti objektivan.

S koncerta "Valjak i prijatelji. Dovoljno je reći...Aki"

S koncerta "Valjak i prijatelji. Dovoljno je reći...Aki"

Foto: HTV / HRT

Povratak u prošlost - kako je počelo odlično putovanje s Akijem


- Aki je, sto puta sam to prepričavao, mi smo doživjeli šok kad smo ga prvi put vidjeli u Zagrebu. To je bila 1974. na Boom festivalu. To je bila jedna energija, u ono vrijeme nepojmljiva. Onda smo neko vrijeme proveli tražeći ga po bivšoj državi i on je zapravo došao u Grupu 220 kao pjevač, da bismo napravili Parni valjak - i sada, da upotrijebim onu frazu - ostalo je povijest, ali jedno odlično, odlično putovanje, ispričao je ponovno Hus.Moramo svirati - pripreme za koncert u Puli


- Počeli smo s probama, počeli su i gosti dolaziti. Mi moramo svirati, mi smo ove probe i svirali jer, ne znam, to nam je svrha, odgovorio je na pitanje što je Parni valjak radio od koncerta u zagrebačkoj Areni. 


- Probudiš se ujutro i ono, ako nemaš što za raditi, osjećaš se prazno. Mislim, snađe se čovjek. Možemo čitati, putovati, baviti se sportom, ali sviranje je nama u krvi. Tako da sviramo i sad su počele pripreme baš za koncert u Puli jer 25. 6. je zapravo zadnji koncert koji ćemo odsvirati na ovaj način, a onda dalje, ne znam, vidjet ćemo, rekao je.


Objasnio je će koncert u pulskoj Areni biti sličan onome u Zagrebu.


- Bilo je poziva iz čitave regije, mi smo bili veliki bend u regiji, voljeli su Akija svugdje, ali činilo nam se to malo neumjesnim. Uglavnom, Aki je bio počasni građanin Pule i s njihove strane došao je upit bi li nešto mogli, a mi smo zaključili - ajmo tu završiti tu priču. Karata je ostalo još malo, samo za one koji hoće plesati, a tribine su odavno rasprodane, rekao je.


Koncert u Puli bit će neka "točka na i", ustvrdio je.


- A bend, teško mi je sada govoriti što ćemo, ali sigurno ćemo nastaviti na neki način za koji ćemo zaključiti da je na nivou koji smo si postavili, zaključio je. 


U vrijeme Akijeva iznenadnog odlaska, Parni valjak bio je u pripremi albuma. 


- "Ponovno" je zadnja pjesma koju je Aki snimao, to je trebao biti još jedan singl, međutim nije snimio vokal konačni, tako da to neće nikada ugledati svjetlo dana u toj verziji. Žao mi je da nije snimio, jer je zgodna pjesma. Ostale su pjesme, vidjet ćemo što ćemo, ne znam, kazao je na pitanje priprema li Parni valjak nešto novo.


Koncert u Puli održat će se dan uoči Akijevog rođendana, pa se i tu neka simbolika poklopila.            

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!